У Токіо перед приміщенням парламенту вже кілька днів не стихають мітинги людей, які виступають проти прийняття законопроекту, який розширює повноваження сил самооборони країни, зокрема надає змогу військовим Японії брати участь у збройних конфліктах за межами країни. Учора мітинг зібрав кілька тисяч людей. Деяких учасників навіть було затримано за перешкоджання діям правоохоронних сил.


Улітку законопроект ухвалила нижня палата парламенту. Цього тижня його розглядає верхня. У залі засідання не перший день тривають запеклі дискусії. Опозиція намагається блокувати ухвалення рішення. Однак це марна справа, оскільки й у верхній, і в нижній палаті у правлячої коаліції — представників Ліберально-демократичної партії та їх союзників партії «Нова Комейто» — переконлива більшість. У залі засідань присутні також члени уряду на чолі з прем’єр-міністром Шіндзо Абе. Вони намагаються не встрягати в дискусію з силами опозиції. Прем’єр Абе, відстоюючи прийняття цих законопроектів, раніше вже висловлювався з приводу протестів у країні. На його думку, безпека Японії на тлі загострення міжнародної ситуація вимагає більших зусиль, і він прагне донести свою позицію до людей, «щоб розуміння цього зростало».


Нині, згідно з даними соцопитування, проведеного агентством Кіодо, майже 70% респондентів не підтримують розширення повноважень національних сил самооборони і вважають його відступом від пацифістської конституції країни.

Токіо.