Віктор НАЗАРЕНКО (Запоріжжя):
«Чи обов’язково для дитини оформляти закордонний паспорт? На який термін його видають?»
Керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій ГУНЬКО (на знімку):

— Оформляти закордонний паспорт чи дозвіл на виїзд мають тільки ті діти, які не отримали документів для поїздок за кордон до квітня 2015 року.
Нічого не зміниться для людей, які мають документи. Вони можуть і далі їздити за кордон. Із квітня фото дітей у паспорти батьків не потрібно вклеювати. Документи, в яких є фото, не втрачають чинності і будуть діяти до кінця строку.
Закордонні паспорти нового зразка не передбачають можливості записувати дітей у документи батьків. Нині, з січня цього року, маленькі громадяни від дня народження мають можливість отримати закордонний паспорт. Ті, хто ще не має документа, можуть оформити або закордонний паспорт, або проїзний документ дитини. Але не всі країни, в тому числі з Євросоюзу, приймають проїзні документи, тому про це треба дізнаватися в посольствах.
Закордонні паспорти для дітей до 16 років видаються терміном на чотири роки.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».