Проект закону про запобігання політичній корупції, який передбачає фінансування партій із держбюджету, призведе до прозорості політичних партій, що мають звітувати за всі свої надходження і витрати, і нарешті отримають альтернативне джерело фінансування і зможуть порвати із залежністю від олігархів. Про це заявив на брифінгу один із авторів законопроекту, народний депутат України Сергій Лещенко (Блок Петра Порошенка).


Він наголосив, що це один із законопроектів, який відповідає переліку вимог ЄС щодо безвізового режиму, а наприкінці вересня до України прибуде моніторингова місія ЄС.


Законопроект передбачає, що з наступного року політичні партії раз на квартал звітуватимуть про свої надходження і куди витрачаються кошти. Пропонується визначити максимальну планку партійного внеску (у розмірі мінімальної зарплати), також буде запроваджено обмеження на внески юридичних осіб і буде заборонено пожертви від юридичних осіб, засновниками яких є держава та які беруть участь у тендерах. «Таким чином ми заблокуємо конфлікт інтересів, щоб політичні партії, які фінансуються корпораціями, що виграють тендер, потім не захищали свої інтереси в парламенті», — відзначив С. Лещенко.


Партії, які подолали прохідний бар’єр до парламенту, зможуть отримати фінансування з бюджету, починаючи з 1 січня 2017 року. Поріг прохідного бар’єра пропонується встановити на рівні 2-3%. Законопроект отримав схвальні відгуки Венеціанської комісії та ОБСЄ.