На Балканах ситуація з біженцями залишається критичною і викликає занепокоєння. Некерована юрба сирійських і африканських біженців уже дісталася до Хорватії. Але і цю країну вони вважають транзитною на своєму шляху до Європи. У четвер ранком майже 500 іммігрантів потягами були доставлені із Сербії на вокзал хорватської столиці. Влада Загреба для їхньої зустрічі виділила автобуси, на яких доправили їх до готелю «Порін», де і поселили.


Та не минуло і години, як прибульці, які начебто стомилися, почали з балконів готелю викидати на вулицю ліжка, тумбочки, стільці, телефони, сантехніку. Перехожих вони закидали рулонами туалетного паперу, флакончиками із шампунем і готельними упаковками з милом і дружно скандували «Свобода, свобода, свобода!». Поліцейським вони пояснили, що не хочуть залишатися в Хорватії, а мають намір продовжити свій шлях до Німеччини. Ці кадри вандалізму в четвер були показані всіма телеканалами країни.


За даними влади, у середу із Сербії до Хорватії прийшло майже шість тисяч біженців, у четвер ця цифра сягнула восьми тисяч. Більшість із них серби організовано доставляли до прикордонного пункту Товарник. Невелике містечко за лічені години перетворилося на пекло через хаос, що панував там, і антисанітарію. У четвер для наведення порядку туди були відряджені армійські підрозділи та спецчастини поліції. Та і вони не змогли запобігти прориву натовпом цієї ділянки сербсько-хорватського кордону. «Хорватія більше не в змозі приймати у себе біженців і не може справлятися з наростаючим потоком», — заявив міністр внутрішніх справ Ранко Остоїч.
«Коли ми говорили, що для мігрантів підготовлені коридори для проїзду, то мали на увазі маршрут від Товарника до Загреба. Але зараз ситуація виходить з-під контролю. І все-таки Хорватія не має наміру просто так пропускати біженців до сусідньої Словенії», — запевняв міністр. Але в четвер прикордонники Словенії зняли з поїздів, що курсують від сусідів, понад 200 мігрантів без документів.


У п’ятницю ранком Хорватія закрила для проїзду всі КПП, крім шосе Баяково-Батровці, де утворилися величезні пробки. Тим часом і Болгарія перекидає армійські підрозділи до Свіленграда, де проходить болгарсько-грецький кордон. На відміну від кордону з Туреччиною тут немає забору з колючим дротом, і біженці з турецького міста Едірне взяли курс до цього доступного місця.