За програмою державно-приватного партнерства на Луганщині планують побудувати житло для переселенців на суму понад 800 млн. грн. Для реалізації проекту створюється робоча група, до складу якої увійдуть активісти громадських організацій внутрішньо переміщених осіб і представники Сєверодонецького міськвиконкому. Ця ініціативна група й розробить концепцію місцевої цільової програми «Адаптація ТПО у Сєверодонецьку на 2016—2018 рр.». Вона стосуватиметься всіх сфер життя переселенців: освіти, медицини, соціальної сфери тощо. Робота в цьому напрямі вже почалася.

Голова громадської організації «Свої люди», він і керівник проекту «Вчимося діяти разом», Володимир Дерев’янко розповів, що робочі групи пропонують забезпечити тимчасовим житлом передусім три тисячі пенсіонерів.

Саме стільки переселенців зазначеної категорії оформили компенсацію на житло, хоча всього таких пенсіонерів зареєстровано понад 30 тисяч. Значить, на окремих людей необхідно побудувати 18 тисяч квадратних метрів житлової площі, а на родини — майже 150 тисяч. Це великі обсяги. Навіть за кращих часів для житлового будівництва в Сєверодонецьку вони були набагато меншими. Та й будівельна база міста з таким обсягом у визначені строки явно не впорається. Реалізація проекту починається з 1 січня 2016-го й до кінця року має бути завершена. Однак Володимир Дерев’янко запевняє, що всі ризики враховані. Це пілотний проект в Україні, і Мінфін обіцяє оплатити всі обґрунтовані витрати. Крім того, проект підтримують МФ «Відродження», національна координаційна рада програми ООН з населених пунктів, Мінсоцполітики.

Крім того, нині створюється міська бюджетна програма для тимчасово переміщених осіб за іншими напрямами, серед яких — охорона здоров’я. Конкретно йдеться про створення муніципальної лікарні для переселенців у приміщенні сєверодонецької аптеки № 2. На реконструкцію будівлі потрібно 10 млн. грн. і ще 3 мільйони — для закупівлі медобладнання.

А от як вирішуватимуться питання житла для переселенців у сільських районах, поки що невідомо, хоча проблеми тут існують серйозні.

У прифронтовому Біловодському районі, наприклад, переселенців на 11 тисяч більше, ніж місцевих жителів. За інформацією представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, тут зареєстровано 35 тисяч переселенців і 24 тисячі жителів району.


Луганська область.