Не встигли рівняни оговтатися від задимленості міста, яка була тиждень тому, як минулої суботи близько 10-ї години ранку їдкий дим знову заполонив Рівне. Люди поспіхом зачиняли вікна, кватирки, забирали з вранішньої прогулянки малюків, передаючи один одному різні версії задимлення. 

Одні говорили, що це вина селян з довколишніх сіл, які напередодні спалювали сухе картоплиння та солому. Інші заперечували: якби у цьому була причина, то диміло б із самого ранку. Дехто припускав, що дим поширювався з боку Рівненського військового полігона, де є ділянки з торфовищами та сухим очеретом. Адже дим заполонив і сусідній до полігона та Рівного райцентр Костопіль, але найбільше дісталося мешканцям сусідніх з полігоном сіл Мала Любаша, Борщівка та Лісопіль Костопільського району.
З’ясувати ситуацію допоміг голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков:
— Вогнище загорання справді було на Рівненському полігоні. Через командувача я вирішив проблему допуску туди цивільних рятувальників, яким допомагають військові.
Тим часом місцеві мешканці з Малої Любаші самі виявили не одне, а три вогнища загорання на території Рівненського військового полігона.
За словами начальника ГУ ДСНС у Рівненській області полковника служби цивільного захисту Сергія Крука, на ліквідації вогнища загорання було задіяно три одиниці техніки їхньої рятувальної служби та одна машина місцевої пожежної команди із Малої Любаші, а також 18 пожежників. На 17-ту годину суботи загорання було локалізовано.
Справді, вже під вечір дим дещо розвіявся, допоміг у цьому і рясний дощ, який ішов усю ніч з суботи на неділю. І все-таки недільного ранку дим ще було чути в обласному центрі, але до опівдня повітря стало чистішим — знову-таки завдяки рясному дощу.
Нинішнє літо було дуже складним на Рівненщині щодо пожежної небезпеки: горіли ліси, торфовища і навіть оселі через необачних селян, які спалювали картоплиння, стерню, попри те, що рятувальники через місцеві ЗМІ неодноразово просили людей цього не робити. І тут не чути було екологічної служби області, яка має всі важелі впливу для того, щоб відбити бажання у період пожежонебезпечної ситуації розпалювати багаття. Пасивні в цьому плані і більшість сільських голів області, які перед виборами не хочуть наживати собі ворогів.
До речі, нинішнє спекотне літо, а відтак і проблеми, пов’язані з цим, мали б спонукати органи місцевого самоврядування до активнішого виконання обласної програми зі створення місцевих пожежних команд у населених пунктах області. Поки що таких на Рівненщині створено 53, найбільше — у Костопільському і Сарненському районах. Вони могли б бути помічниками державній службі.
Як розповів начальник ГУ ДСНС у Рівненській області Сергій Крук, показовим у цьому є досвід Польщі, де протягом останніх десяти років професія пожежника є першою у рейтингу, тобто престижною. Скажімо, у Люблінському воєводстві понад 250 добровільних пожежних команд, які допомагають у ліквідації пожеж та їх профілактиці державній пожежній службі. То чому б і Україні не перейняти досвід польських сусідів?

Рівненська область.