Ішівське лісництво — одне з найвіддаленіших у Володимир-Волинському державному лісомисливському господарстві. Щоб потрапити до нього, спочатку потрібно проїхати прикордонне містечко Устилуг, а потім чотири десятки кілометрів протрястися бруківкою. Але це того варте, адже в Ішові збудували нове лісництво.

 

Простора складена з дерев’яних брусів споруда вміщує все необхідне для створення лісівникам належних умов праці. Окрім кабінетів, є великий зал, де можна зібрати увесь колектив. Лісничий Володимир Філюк задоволений.
Ішівське лісництво — одне з найстаріших. Тут добре пам’ятають часи, коли колектив упродовж двох десятиліть очолював заслужений лісівник України Костянтин Козік. Тоді тут ще й переробляли деревину. Нині така потреба відпала, оскільки доцільніше займатися цією справою на лісопереробному комплексі у Володимирі-Волинському. Добрі спогади про місцину залишилися і в директора лісомисливського господарства Дмитра Войтюка. Лісником тут два десятиліття працював його батько, та й сам він розпочинав свою трудову діяльність в Ішові, ще навчаючись у Шацькому лісовому технікумі.
Варто згадати, що в лісництві завершується будівництво чотирикілометрового відрізка лісової дороги із щебеневим покриттям. З часом, коли буде введено всі 15,5 кілометра, вона вдвічі скоротить шлях до села Стенжаричі.
Будують лісівники власним коштом. Перша черга нової дороги в Ішові стане в півтора мільйона гривень. Але йдуть на такі затрати, бо віддача буде більша. І не лише в тому, що легше стане вивозити деревину, спроститься доступ до лісових масивів. Буде й значний прорив у соціальному плані.
Побувавши в лісомисливському господарстві, ми не могли проминути і лісопереробний комплекс. Значна частина виготовленої тут продукції йде на експорт. Директор підприємства Дмитро Войтюк каже, що відтепер на закордон не відправлятимуть ліс-кругляк, а лише розпиляний. Щоб мати більшу віддачу, тут його сушать. Куб такої сировини коштує на 15 євро дорожче. Низькосортну деревину відправляють для переробки на підприємства «Кроноспан» і «Крона-Україна» для виготовлення меблевих деревостружкових плит.
Лісівники також постачають дрова для людей і підприємств. Цієї осені Володимир-Волинська міські лікарня і школа №2 переводять свої котельні з газу на дрова. Як розповів Дмитро Войтюк, так само роблять майже сорок відсотків селянських господарств.
Редакція «Голосу України» вітає лісівників із професійним святом. Бажаємо успіхів у вашій нелегкій роботі. Без лісу Україна не була б такою красивою, як є нині.

Волинська область.

 

 

Директор Володимир-Волинського лісомисливського господарства Дмитро Войтюк показує на схемі розташування новозбудованих доріг в Ішівському лісництві.

Фото автора.