Із давніх-давен значне місце в українській кухні займає риба. Проте нині в раціоні наших громадян вона становить невелику частину. Посприяла цій негативній тенденції криза, яка спостерігається загалом у світі і, звісно, зачепила Україну. А складність нашої ситуації полягає і в тому, що з окупацією частини країни та бойовими діями на сході України ми наразі опинилися фактично в епіцентрі цієї кризи. Тож вирішення «рибного» питання — збереження сталих запасів риби та зниження її вартості — є пріоритетним напрямом роботи органів рибоохорони, зауважує начальник Азовського басейнового управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства Держрибагентства України (Азоврибоохорона) Сергій ЧІХ (на знімку).

За словами С. Чіха, право на здійснення промислу водних біоресурсів поточного року в басейні Азовського моря мають 98 українських користувачів. Торік у період із січня по серпень добування здійснювали 87 користувачів, а нинішнього року — 62. Зменшення кількості рибалок пов’язано з тимчасовою окупацією частини Донецької області та АР Крим. Незважаючи на це, українські рибалки за вісім місяців 2015-го добули 12 тисяч 700 тонн водних біоресурсів, що майже на дві тисячі тонн перевищує показник за аналогічний період минулого року, коли було добуто 10 тисяч 731 тонну. Результату було досягнуто завдяки вжитим заходам для організації та регулювання промислу. Особливу увагу приділено контролю повноти здачі уловів. Якщо в зазначений період 2014 року середній вилов одного користувача був 73 тонни, то у 2015-му цей показник зріс майже втричі, до 205 тонн.
— Рибна галузь посідає провідне місце в досягненні продовольчої безпеки, а знищення рибних запасів України нами розцінюється як змова антиукраїнських сил проти національних інтересів. Значної шкоди рибним запасам завдає незаконне рибальство (браконьєрство). На жаль, море для браконьєрів сприймається вузько, як засіб збагачення, товар, і це вкрай негативно впливає на їхнє ставлення до водойми. Як результат отримуємо винищення рибних запасів, забруднення водойм, засмічення сітками та іншими незаконними знаряддями лову, а також інші негативні наслідки екологічного та економічного характеру, пов’язані з результатами невпорядкованої діяльності, — констатує Сергій Чіх.
Так, за вісім місяців поточного року Азоврибоохорона викрила 2752 порушення, серед яких порушень правил рибальства було 1911 та 623 грубих порушення правил рибальства. Інспектори вилучили 21702 кілограми риби, а також 7453 заборонені знаряддя лову. Сума збитків, завданих рибному господарству України, становила 1724535 гривень.
Для успішної протидії браконьєрству Держрибагентство України запроваджує комплексну систему, яка створить сприятливі умови для антибраконьєрського процесу. Насамперед це позбавлення браконьєрів економічної бази та заохочення тих, хто займається законним промислом риби, зменшенням кількості бюрократичних процедур та спрощенням умов роботи. Система протидії браконьєрству неможлива також без формування активної суспільної свідомості з метою залучення громадськості. У відомстві вважають, що громадські активісти — це національно свідомий, патріотично налаштований, системно мислячий та радикально діючий прошарок українського суспільства. І його треба обов’язково використовувати в боротьбі із браконьєрами. Водночас необхідно працювати для формування антибраконьєрської свідомості наших громадян. Координація злагоджених дій із представниками громадськості (звернення громадян, гарячі лінії, зелений патруль тощо) сприятиме досягненню високих кінцевих результатів.
Утім, результат буде лише тоді, коли об’єднаються зусилля на різних напрямах, вважають рибоохоронці. Зокрема, необхідно забезпечити органи рибоохорони матеріально-технічними засобами, що наразі можливо лише із залученням допомоги від світової спільноти, навести лад у системі державних закупівель. Не менш актуальним є й активізація людського чинника. Стратегічний рибогосподарський менеджмент дасть змогу перебороти згубність економічних та соціальних наслідків світової та загальноукраїнської кризи. За умови відчутного підвищення конкурентоспроможності рибної галузі можливе не лише подолання кризи, а й інтеграція України в Європейське і світове торговельно-економічне співтовариство.