У Греції відбулися ще одні парламентські вибори — п’яті за останні шість років і другі цього року. Як і в січні, на них знову перемогла партія СІРІЗА, яку очолює екс-прем’єр Алексіс Ципрас (на знімку). За повідомленням Міністерства внутрішніх справ Греції, після підрахунку 99,44 відсотка бюлетенів, за неї проголосувало 35,47 відсотка виборців. Не чекаючи остаточних результатів, лідер правої консервативної партії «Нова демократія», що опинилася на другому місці з 28,09 відсотками голосів, Вангеліс Меймаракіс ще в неділю ввечері визнав поразку і привітав Алексіса Ципраса з перемогою.

Проте, як і на попередніх виборах, у СІРІЗИ немає абсолютної більшості, що не дасть змоги їй сформувати уряд. Ципрасу знову доведеться шукати союзників і ділити з ними міністерські посади. Під час передвиборних дебатів екс-прем’єр категорично заявив, що на коаліцію з «Новою демократією» його партія не піде. Хоча саме колишні депутати від цієї партії запобігли європейському фіаско Ципраса — вони проголосували за нову угоду із кредиторами про третій пакет фінансової допомоги. Це й урятувало Грецію від дефолту. Адже навіть деякі депутати від СІРІЗИ відмовилися підтримувати свого лідера та голосували «проти» нових позик і угоди з ЄС, МВФ і ЄЦБ.
Кого ж тепер покличе в союзники Алексіс Ципрас? Раніше він заявляв, що знову готовий співпрацювати з партією «Незалежні греки» і її лідером Паносом Камменосом. У неділю ввечері Камменос, партія якого отримала підтримку в 3,7 відсотка, дав згоду на участь і в новому уряді. І, як повідомила прес-служба СІРІЗИ, Ципрас і Камменос «мають намір співробітничати без інших партнерів у коаліції, і створення трипартійного уряду не знадобиться». Відзначається, що для ухвалення потрібних уряду законів необхідний 151 голос депутатів 300-місцевого парламенту. За попередніми даними, СІРІЗА матиме у вищому законодавчому органі 145 депутатів (сюди і включено бонус у вигляді додаткових 50 місць для партії, що перемогла на виборах), а «Незалежні греки» — 10. Цього цілком достатньо для стійкої парламентської більшості.
Трипроцентний поріг для проходження в парламенті також подолали ультраправа партія «Хрісі Авгі» («Золота зоря»), яка набрала 6,99 відсотка голосів виборців. За нею йдуть коаліційний блок лівоцентристської партії ПАСОК з «Демократичними лівими» (ДІМАР) — 6,28 відсотка голосів, Компартія Греції — 5,55 відсотка, центристська «Потамі» («Ріка») — 4,09 відсотка, Союз центристів — 3,43 відсотка. При цих результатах «Нова демократія» — одержить 75 місць у парламенті, «Золота зоря» — 18, ПАСОК — 17, Комуністична партія — 15, партія «Потамі» — 15 і Союз центристів — 9.
Усіх цікавило: чи пройдуть у новий парламент політики, які вийшли із СІРІЗИ та організували партію «Лаікі Енотита» («Народна єдність») на чолі з екс-міністром енергетики Панайотісом Лафазанісом, що проповідує повернення до драхми? Але до ранку понеділка в них було лише 2,83 відсотка. А це значить, що представники «Народної єдності» у новий парламент не потраплять, що полегшує життя СІРІЗІ.
Нагадаємо, що парламент Греції був розпущений після розколу в правлячій партії СІРІЗА, лідер якої Алексіс Ципрас підписав новий меморандум із кредиторами та зобов’язався продовжувати політику економії, з якою перед січневими виборами він обіцяв покінчити. Правляча коаліція втратила більшість, а Ципрас змушений був подати у відставку і йти на нові вибори. При владі СІРІЗА протрималася сім місяців. Тепер же Ципрас обіцяє за три дні створити новий коаліційний уряд, який виконуватиме угоду з міжнародними кредиторами та виводитиме країну із кризи.