Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман запропонує депутатам ухвалити рішення щодо спрощення процедури позбавлення парламентаріїв недоторканності. Про це керівник парламенту заявив під час засідання Національної ради реформ під головуванням Президента України Петра Порошенка.

Володимир Гройсман повідомив: законопроект щодо внесення змін до Конституції у частині обмеження депутатської недоторканності перебуває на розгляді у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя.

Водночас глава парламенту вважає за потрібне спростити процедуру позбавлення недоторканності, «оскільки процедура, яка передбачена законом, настільки важка, що може займати тижні». 

«Наприклад, якщо є реальні докази злочину, треба це вирішувати негайно, брати народного депутата під контроль, щоб він нікуди не зник, і таким чином дуже швидко всі почнуть розуміти, що відповідальність дуже близько», — зазначив Володимир Гройсман. Він сказав, що запропонує депутатам варіант рішення, при якому процедура зняття буде дуже швидкою.

Раніше, за його словами, за депутатським імунітетом «могли сховатися за будь-який злочин». Нещодавнє голосування за надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Ігоря Мосійчука дало змогу «зробити перший крок у боротьбі з корупцією всередині парламенту».

«Якщо ми не демонструватимемо підхід щодо реальної боротьби з корупцією, незалежно від партійної належності, статусу й іншого, цей крок не принесе необхідної користі. Якщо ми говоримо, що ми боремося з корупцією, то, напевно, немає такої людини, яку б корупція просто не «дістала», оскільки вона заважає жити і вбиває нашу державу», — заявив Володимир Гройсман.

Голова Верховної Ради наголосив, що для боротьби з корупцією парламент ухвалив «серйозну законодавчу базу». Це, за його словами, теж є свідченням того, що більшість народних депутатів сповідують державницьку позицію і готові приймати відповідні рішення.

Глава парламенту також наголосив на важливості виключення корупційних загроз. «Ловити корупціонерів — це добре, але потрібно знищувати підвалини корупції», — сказав він. У цьому контексті Володимир Гройсман поінформував про створення в парламенті робочої групи під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради Андрія Парубія, яка координує роботу профільних комітетів у частині розширення антикорупційної законодавчої бази. На думку керівника парламенту, необхідно, зокрема, скасувати або обмежити на законодавчому рівні такий запобіжний захід, як застава, у разі скоєння корупційних злочинів.

Прес-служба Верховної Ради України.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Якщо є подання, ми маємо швидко його розглянути, прийняти рішення, взяти народного депутата під контроль, і далі має проявити свою ефективність правоохоронна система. Але тут потрібна і відповідальність сторони обвинувачення, щоб цей механізм не перетворився на переслідування».

 

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і Президент України Петро Порошенко під час засідання Національної ради реформ.

Фото Анастасії Сироткіної.