Відновлювальні роботи в селищі Сартана (під Маріуполем), яке пережило інтенсивний обстріл, виконано на дві третини. У ніч на 17 серпня, коли селище зазнало артобстрілу, снаряди зруйнували мирні будинки й забрали три життя. Автор публікації у ніч обстрілу перебував у селищі, а тепер стежить за процесом відновлення.

Допомагають будматеріалами і робочими руками

У звіті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка виїхала на місце обстрілу і проаналізувала характер руйнувань і слідів від снарядів, встановлено, що обстріл здійснювався зі сходу від селища з боку непідконтрольної українській влади території. У результаті обстрілу пошкоджено 124 будинки, у п’ять із них відбулося пряме влучення снарядів. Троє загиблих і шестеро поранених, серед яких — діти. Такими були трагічні наслідки тієї ночі.
— Після обстрілу першими прибули газорятувальні служби, відновивши у стислий термін газо- й електропостачання, — розповів «Голосу України» селищний голова Степан Махсма. — Спасибі, що нас не залишили на одинці з цим лихом. На місце трагедії, крім міської влади, виїжджали народні депутати України Сергій Матвієнков, Олексій Білий і Сергій Тарута, а також керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Кожен з керівників і депутатів на своєму рівні надав матеріальну допомогу потерпілим. Допомога сартанцям надійшла і з Міжнародного Червоного Хреста, Данії та інших країн. Значну допомогу в забезпеченні будівельними матеріалами надали Маріупольський торговельний порт і інші підприємства міста, а неоціненний внесок у відновлення зруйнованої Сартани зробили саме металурги. Маріупольський комбінат імені Ілліча Групи «Метінвест» узяв на себе ремонт і відновлення зруйнованих будинків.
Разом із сартанцями, волонтерами і військовими трудові колективи збирали будівельне сміття. А нині будівельні бригади металургів у прискореному темпі проводять відновлювальні роботи. Повним ходом триває встановлення склопакетів і металопластикових вікон, їх встановлено вже понад сто. Мешканців, які самостійно відновлюють свої будинки, металурги повністю забезпечують необхідними будівельними матеріалами — шифером, брусом, руберойдом, склом тощо. А тим, хто не може сам проводити роботи, хати відновлюють будівельні бригади.
«Одразу після обстрілу я виїхав до Сартани, адже в селищі живе багато «іллічівців», — прокоментував ситуацію директор з персоналу й соціальних питань комбінату Вадим Бойченко. — Не стали ділити людей на своїх і чужих, вирішили надати допомогу всім потерпілим. Мешканці хотіли якомога скоріше повернутися у свої будинки, і ми одразу взялися за відновлення Сартани. Нині роботи наближаються до завершення. Адже морози люди мають зустріти у вже відновлених будинках».

«Комісії дивувалися, як я залишилася живою»

Вісімдесятисемирічна Ніна Каманець, яка мешкає на Червоноармійській, 86, так згадує трагічну ніч: «Я була у дальній кімнаті, коли почався обстріл. Згасло світло, і в суцільній темряві спочатку нічого не могла зрозуміти. Аж раптом пролунав гучний вибух снаряда — і мій старий будиночок перетворився на купу будівельного сміття. Наступного ранку численні комісії щоразу дивувалися, що я залишилася живою».
Сьогодні, за словами власниці будинку, уже зведено нові стіни зі шлакоблока. Хлопці-металурги працюють швидко і якісно. Незабаром замість дірок у стінах уже буде встановлено великі пластикові вікна. Потім візьмуться за утеплення стін і покрівлі. «Ремонт вийшов масштабним і дорогим, навіть враховуючи пільгові ціни. Я б зі своєю мізерною пенсією нічого б не змогла зробити. Низько вклоняюся керівництву підприємства за його безкорисливу допомогу у важку хвилину», — каже пенсіонерка.
Мешканці селища зізнаються: допомога, яка надійшла одразу ж, дала змогу пережити шоковий стан і повернутися до нормального життя. «Ми сподіваємося, що такого більше не повториться, — каже ветеран селища Юрій Ялі. — Усім нам хочеться миру й можливості спокійно жити, працювати й ростити дітей і онуків у своїй країні».
Хочеться вірити, що в історії Сартани, якій 12 вересня виповнилося 235 років, як і в історії всієї України, трагедії закінчилися.

Постраждалій дівчинці потрібне якісне протезування 

У результаті обстрілу сиротою залишився семирічний мешканець селища Сергій, чиї батьки загинули в одну мить. Трагедія трапилася і в іншій сусідській родині: Олена Лафазан померла в лікарні від осколкових поранень, а її десятирічна донька Наталка залишилася інвалідом — втратила ніжку — і нині проходить лікування в лікарні у Києві. Батько постраждалої Олександр, який перебуває поряд із донькою, просить усіх небайдужих людей надати посильну фінансову допомогу, оскільки доньці необхідне протезування в Німеччині.

Маріуполь 
Донецької області.

Реквізити для допомоги постраждалій 
Наталці Лафазан:
ПриватБанк.
Код ЄДРПОУ 1436570.
МФО 305299.
Рахунок одержувача 29244825509100.
Призначення платежу: для поповнення картки 4149 4978 3192 1376.
Лафазан Олександр Костянтинович. Телефон 097-226-69-07.
Карта ПриватБанк 
4149 4978 3192 1376.

 

Будматеріали і робочі руки надав металургійний комбінат імені Ілліча.

Фото Євгена НОСЕНКА.