Початок у «Голосі України» за 16 вересня ц. р.

 

Продовжуємо друкувати нотатки журналіста «Голосу України», письменника Богдана Кушніра, який з 20 липня цього року добровольцем служить в Збройних Силах України. Після 36-денної підготовки в Академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного 57-річний капітан Кушнір отримав призначення у Сухопутні війська Збройних Сил України.

 

Що брати з собою


Поради майора Івана Смаги, викладача кафедри морально-психологічного забезпечення військ, якого ми слухали з відкритими ротами, досі зберігаю. До нас промовляв бойовий офіцер, що пройшов крізь пекло війни на сході України. Дещо грубуватий, різкий і безапеляційний, але водночас відвертий і щирий. Я занотував цю розмову і досі зберігаю конспект, щоб показувати молодим солдатам, коли вони запитують, а що брати в зону АТО.


Майор Смага жартував, щоб ми не забули памперси, бо після першого бою, коли гатять реактивні міномети, можуть виникнути нестандартні ситуації, навіть до вбиральні не встигнеш добігти.


— Це нормальна реакція людського організму на ненормальні умови війни — і нічого соромитися. Майор радив не брати одеколон чи інші парфуми. Бо вони мають різкі запахи, і противник здалеку може відчути чужих.

Краще звичайний спирт, наполовину розведений водою. Це найкращий дезінфікуючий засіб після гоління. Жодного запаху, і гинуть мікроби. З інших речей радив брати тютюн, господарське мило 72%, вологі серветки (якщо не буде води), жорсткий туалетний папір.


З одягу: форма британка, закриті тактичні рукавиці, шкарпетки (10 пар), футболки (2—3), термобілизна (2). З інших речей — розгрузки, наколінники, тактичні окуляри і ніж.
Полковник Андрій Романишин, згадуючи свій іракський досвід, радив ще взяти полівітаміни і таблетки глюконату кальцію. У спекотну погоду доводиться випивати багато води, яка вимиває з організму кальцій. А тоді починаються проблеми із зубами.


— Прокинувся, випив вітаміни і таблетку глюконату кальцію — і починаєш з впевненістю новий день, — повчав полковник. — І на зуби не скаржитимешся, і здоров’я не підведе, бо вітаміни замінять брак потрібних елементів.


Центральне, Старичі, Немирів, Острог — ці назви об’єктів Яворівського полігона для військових звучать як назви рідних міст. Тут проходили навчання десятки тисяч офіцерів та солдатів. Часто доводилося спілкуватися з тими, хто приїхав з інших навчальних центрів — «Десни», «Широкого лану».


Яворівський полігон, що розкинувся серед хвойних лісів, виглядає мальовничо і мирно в будь-яку пору року. Лише гуркіт гармат і автоматні черги нагадують, що на цьому конвеєрі війни готують кадри для захисту країни.
На Яворівщині для занять на полігоні створені прекрасні умови. Ще б трохи підтягнути інфраструктуру для військових — і матимемо найкращий полігон в Європі. Сюди часто просяться солдати з інших навчальних центрів.


Знання перевірить перший бій


Біля Острога випадково на полігоні зустрів колегу по академії — майора Володимира Метелюка, заступника командира підрозділу по роботі з особовим складом.


— Практично все, чого навчали нас в академії, стає в пригоді. Нині основний акцент нашої служби — перевести поповнення з цивільних рейок на військові. І в тому нам допомагають знання, здобуті на кафедрі морально-психологічного забезпечення військ Академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного. Ще один мій колега — майор Василь Рашевський, який готує десантників та фахівців військової розвідки, додав:
«Викладачі академії дуже старалися. Ми це постійно відчували. Але навчання потрібно більше наблизити до реальних подій. Одна справа, військовий досвід гарячих точок, куди направляли найкращих контрактників, зовсім інша — схід України, де доводиться воювати не найкращими кадрами. І тут потрібно вносити свої корективи».


Що стосується майбутнього нашої армії, думка переважної більшості була одностайною: армію потрібно переводити на контрактну основу, більш якісним має бути підбір мобілізованих, щоб не присилали алкоголіків, психічнохворих та епілептиків. Шоста хвиля мобілізації дала найгірше поповнення. На полігоні навіть довелося зустріти горбатого і кривого солдатів. Але про це вже в наступній публікації.


(Далі буде).


Капітан Богдан КУШНІР.


Яворівський полігон.

 

На «Зеленці» готують найсмачніші обіди, бо там служить інструктором один з найкращих шеф-кухарів Києва Віталій Гончаров (у центрі).


Фот автора.