Сьогодні у Брюсселі відбудеться позачерговий саміт Євросоюзу, на якому вирішуватимуть, що робити з надзвичайним напливом біженців. Поки європейці домовилися лише про те, де і за чий рахунок житимуть 40 тисяч нелегалів, які опинилися в ЄС до травня цього року. А ось що робити з понад 120 тисячами прибульців, які перетнули кордони Європи влітку цього року, — питання відкрите. Напередодні сьогоднішнього саміту свою позицію у Празі узгоджували наші сусіди — країни Вишеградської групи.
Міністри закордонних справ Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини розмовляли з керівником зовнішньополітичного відомства Люксембургу — держави, яка зараз головує в Раді ЄС. Нагадаємо, що саме головуюча в Раді країна займається організацією її роботи, фактично, виконуючи роль посередника між державами-членами Спільноти. Утім, переговорникам не вдалося досягнути порозуміння. Вишеградська група одностайна у тому, що цю проблему не можна зводити виключно до квотування. На перше місце має бути винесене питання захисту південних кордонів Євросоюзу.
У цій справі Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина, зокрема, готові навіть дофінансувати заходи, спрямовані на зміцнення охорони кордону, або направити до Греції своїх прикордонників, «щоб якнайшвидше надати підтримку грецькій прикордонній службі в протидії нелегальній міграції з турецького узбережжя». За словами міністра закордонних справ Польщі Ґжеґожа Схетини, група послідовно обстоюватиме ці свої пропозиції на форумі ЄС.
Натомість, головуючий у Раді Люксембург пропонуватиме обговорити не лише питання збільшення числа біженців, яку має прийняти кожна країна ЄС, а й можливість визначення часу, впродовж якого вона це може зробити. Тим часом позиція Вишеградської четвірки незмінна — переконуватиме решту спільноти, яка в більшості вже погодилася на квотування, що кількість прийнятих біженців країни повинні визначати самі. Група також порушуватиме питання про місця розміщення пунктів реєстрації біженців. Ще одна теза, яку обстоюватиме четвірка на саміті: якщо сигналом зустрічі на рівні Спільноти буде, що Євросоюз займається лише розподілом біженців, а не робить нічого для розв’язання проблеми їх появи, то наступні хвилі іммігрантів ще побільшають, а це немає сенсу.

Варшава.