На Полтавщині відкрили пам’ятний знак на місці підписання Гадяцької угоди 1658 року між Гетьманщиною-Україною і Річчю Посполитою. Встановили його на околиці села Червоний Кут Гадяцького району. З цієї нагоди відбулися народні гуляння за участю сотень земляків.


Урочистостям передував проведений у Гадячі круглий стіл на тему «Гадяцька угода 1658 року між Україною та Польщею: від історії до сучасності». На ньому знані науковці, доктори історичних наук Віктор Брехуненко, Тарас Чухліб, Дмитро Вирський, керівники району та міста, краєзнавці, представники громадськості окреслили значимість згаданої історичної події. Адже вона ще понад три з половиною століття тому засвідчила прагнення українців вирватися з надто тісних «обіймів» Московії та інтегруватися до Європи.


Переконавшись у підступності північного сусіда та його небажанні виконувати прописані Переяславською угодою 1654 року зобов’язання щодо захисту Гетьманщини, тодішні провідники козацтва на чолі з гетьманом Іваном Виговським вирішили шукати надійніших союзників. Згідно з підписаним під Гадячем «трактатом», на європейському просторі під протекторатом Польщі мала утворитися потужна федеративна держава. До неї Гетьманщина-Україна як спадкоємниця Київської Русі під назвою Велике князівство Руське мала увійти на таких само правах, як і Велике князівство Литовське. А отже, одержати знакові атрибути власної державності — з визначенням кордонів, захистом православної віри та рідної мови і навіть карбуванням монет.


Однак реалізувати задумане та підписане тоді не вдалося. Передусім тому, що наступного року польський сейм ратифікував Гадяцьку угоду в урізаному форматі, більш ніж істотно обмеживши права українських козаків. Це, звісно, додало козирів тим представникам нашої політичної еліти, котрі орієнтувалися на «ближчого» сусіда, та, власне, самій Московії. Загравання з останньою призвело до того, що протягом кількох століть агресивна Російська імперія (спочатку — царська, а потім радянська) неодноразово «ковтала» і Україну, і Польщу та Литву, і інші країни...

 

Полтавська область.

 


На знімку: біля пам’ятного знака ініціатор його встановлення краєзнавець і волонтер Олександр Зозуля (другий праворуч) зустрівся з сучасними козаками.


Фото автора.