«Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, вже перевищує 60 відсотків. Це означає, що український народ підтримує євроатлантичний вибір, і коли ми створимо всі умови через реформування країни для відповідності нашої країни критеріям членства в НАТО, мною буде прийнято рішення про проведення всенародного референдуму, і так буде зафіксовано волю українського народу», — заявив Президент Петро Порошенко під час учорашнього засідання Ради національної безпеки і оборони, в якому також узяли участь Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Відкриваючи засідання РНБО, гарант державного суверенітету України назвав його «історичним», адже вперше за роки незалежності України в ньому взяв участь Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору.

За словами глави держави, на тлі російської агресії співробітництво України з НАТО — це вже не другорядне питання, а питання національної безпеки України. Водночас воно виходить далеко за межі суто національного та навіть регіонального контексту, бо безпрецедентне порушення Росією норм та принципів міжнародного права робить співробітництво України з НАТО питанням безпеки усього Північноатлантичного простору. «Україна наразі не є членом НАТО. На жаль, де-юре ми не союзники, але де-факто — ми значно більше, ніж просто партнери. І ефективна співпраця, яка зараз реалізується між Україною і НАТО, має величезні перспективи», — сказав П. Порошенко, зауваживши, що Україна є найсхіднішим форпостом євроатлантичної цивілізації, який сьогодні боронить не лише суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави. «На сьогодні Україна воює за свободу і демократію і в регіоні, і в світі. Воює за право українського народу обирати свій цивілізаційний шлях», — зазначив він та повідомив, що під час закритої частини засідання буде продемонстровано незаперечні докази участі російських регулярних частин в агресії проти України на сході.

Ведучи мову про нові реалії безпеки, П. Порошенко наголосив: ці реалії полягають у тому, що Статут ООН більше не працює і система повоєнної безпеки, яка була побудована і ефективно діяла майже 70 років, зруйнована безвідповідальними діями російського агресора, а Будапештський меморандум, підписаний у 1994 році під час добровільного позбавлення України ядерної зброї, ні до чого нікого не зобов’язує. Саме тому Верховна Рада скасувала злочинне рішення попередньої влади про позаблоковий статус та зараз курс на євроатлантичну інтеграцію закріплений у Стратегії національної безпеки та у Воєнній доктрині. Однак найважливішим, на думку Президента, є те, що коли ще два роки тому курс на євроатлантичну інтеграцію підтримали 16 відсотків українців, то зараз ця цифра перевищує 60 відсотків. «Дуже приємно, що питання браку підтримки з боку населення перестало бути перешкодою для перспективи членства в Організації Північноатлантичного договору», — зауважив глава держави та нагадав, що саме НАТО першим запропонувало допомогу Україні після початку російської агресії.

«По суті, підтримуючи Україну, НАТО укріплює свої позиції на східному кордоні. Інвестуючи в Україну, в її безпековий сектор, вони витрачають кошти не на допомогу іншим країнам, а інвестують у свій сектор безпеки. Дуже важливо, що громадяни країн—членів НАТО це добре розуміють», — наголосив Президент та назвав «завданням № 1» досягнення повної взаємосумісності українських Збройних Сил із силами альянсу. Тим паче що критерії, необхідні для набуття членства в ЄС та НАТО, є однаковими на 99 відсотків.

Глава держави також висловив упевненість, що на наступному саміті НАТО, який відбудеться у липні 2016 року у Варшаві, досягнуті на цьому шляху результати буде детально обговорено з керівниками держав—членів альянсу в ході засідання комісії Україна—НАТО на найвищому рівні.

Генеральний секретар НАТО у своєму виступі також наголосив на необхідності подальшого поглиблення співпраці та підкреслив, що альянс підтримує територіальну цілісність України. «Росія нелегально анексувала Крим, і ми це ніколи не сприймемо. Росія продовжує підтримувати проросійських сепаратистів зброєю та військовими на сході України. Це є порушення територіальної цілісності та суверенітету України», — заявив Є. Столтенберг.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що Україна ніколи не просила наступальної зброї, але «нам необхідні оборонні можливості проти ядерної держави, яка витратила десятки мільярдів доларів на те, щоб модернізувати свою армію та сьогодні залякувати весь цивілізований світ». Тому наша боротьба за нашу свободу є й боротьбою за цінності вільного світу, бо коли Україна завдяки власним Збройним Силам зупинила російську армію, то вона в тому числі захистила й кордони Європейського Союзу, переконаний він.

«Ми усвідомлюємо, що питання членства України в НАТО стоїть на порядку денному в українського народу, воно вкрай потрібне для України, але воно потребує єдиного і узгодженого рішення країн—членів альянсу. Іншими словами — потребує часу. І щоб прискорити цей час, нам треба посилити нашу співпрацю і фактично привести українські Збройні Сили у повну відповідність до критеріїв і стандартів НАТО. Це найкоротший і найшвидший шлях для того, щоби Україна стала членом НАТО», — сказав прем’єр та підкреслив, що високо цінує позицію Генерального секретаря НАТО та кожної країни—члена альянсу, які підтримують територіальну цілісність і незалежність української держави та «з допомогою яких ми відновимо свою територію і втримаємо свою незалежність».

До речі

Після засідання Ради національної безпеки і оборони України Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та Секретар РНБО Олександр Турчинов поставили підписи під Дорожньою картою Партнерства у сфері стратегічних комунікацій. Крім того, міністр закордонних справ Павло Клімкін та Єнс Столтенберг підписали Угоду про статус Представництва НАТО в Україні, а перший заступник Секретаря РНБО, голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю Олег Гладковський та представник НАТО з оборонних інвестицій Ернест Герольд підписали Спільну декларацію про посилення оборонно-технічного співробітництва альянсу та України.

 

 

На знімку зліва направо: Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.