Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман висловлюється за подальше поглиблення співпраці з Північноатлантичним альянсом.

Про це він заявив під час зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у вівторок, у якій також взяли участь керівники депутатських фракцій і груп.

В. Гройсман подякував представникам НАТО за підтримку України у тяжкий для неї час російської агресії на сході держави та часткової анексії території. При цьому він підкреслив, що «війна на сході — це війна за збереження європейських цінностей, а не лише української території».

Керівник парламенту наголосив, що у такій ситуації важливо приймати своєчасні і ефективні рішення щодо посилення обороноздатності держави. «Ми налаштовані на якомога ширшу співпрацю з НАТО, на поглиблення взаємодії», — сказав він, зазначивши, що відкриття Офісу НАТО у Києві вплине на подальший розвиток наших відносин.

Голова Верховної Ради запевнив, що український парламент і Україна будуть надійними партнерами Північноатлантичного альянсу.

Своєю чергою, пан Столтенберг заявив, що «з українського парламенту йде потужний сигнал, коли йдеться про обороноздатність України, і це дуже важливо». «Ми бачимо, що після парламентських виборів Україна налаштована на здійснення реформ, зокрема і у сфері децентралізації — надання місцевому самоврядуванню широких повноважень», — сказав він, наголосивши, що без реформ Україна «відкотиться назад».

«Ми підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України, її вибір, куди і в якому напрямку йти, — це право кожної країни, — заявив Генеральний секретар НАТО. — Ми підтримуємо безумовне виконання Мінських угод». «Ми всі засуджуємо агресію на сході України, — зазначив він. — Ми повинні говорити про продовження економічних санкцій щодо Росії».

Пан Столтенберг заявив про готовність НАТО надавати Україні практичну допомогу, зокрема, у модернізації Збройних Сил, впровадженні реформ у військовій сфері, навчанні представників правоохоронних структур.

«Можна не бути членом НАТО, але успішно розвивати співпрацю і партнерство», — сказав він, додавши, що це «є доброю альтернативою членству в альянсі».

Під час зустрічі керівники депутатських фракцій і груп наголошували на необхідності забезпечення українського війська сучасною зброєю та модернізації системи управління Збройними Силами.

Підсумовуючи, Голова Верховної Ради підкреслив, що питання співпраці з НАТО об’єднують депутатський корпус. «Тут є велике поле для широкої взаємодії», — сказав В. Гройсман.

Прес-служба Верховної Ради.

 

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (ліворуч) та Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.