Чи не вперше за останні півтора року на фронті, нарешті, встановилося перемир’я. За даними штабу АТО, останню добу обстрілів не зафіксовано. Наші бійці в так званих сірих зонах проводять роботи з розмінування та евакуації тіл загиблих для подальшої ідентифікації.

 

Москва відмовилася від подальшої ескалації конфлікту на сході країни, вважає керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. За його словами, проект «Новоросія» закритий. Рішення Кремля вивести з Донбасу деякі підрозділи регулярних російських військ для подальшого перекидання в Сирію стало причиною для паніки в «ДНР» і «ЛНР».


«Керівництво місцевих терористів вважає, що Москва кидає бойовиків напризволяще. Паніку спричинили чутки про підготовку посилення прикордонними військами ФСБ охорони держкордону РФ з Україною на ділянках, що межують з окупованими районами, для запобігання потрапляння на територію Росії «небажаних елементів» з числа власних найманців і місцевих бойовиків», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.


Військовий експерт Микола Сунгуровський радить не квапитися з висновками і чекати на загострення конфлікту вже найближчим часом. За його словами, це тимчасове затишшя пов’язане насамперед із поїздкою В. Путіна на Генасамблею ООН. Адже там йому необхідно виступати та спілкуватися, маючи імідж миротворця.


— Незалежно від того, буде Росія сильною або слабкою, вона завжди буде прагнути гарантувати свою безпеку за рахунок форпостів за периметром країни. На сході України їй хотілося б поширити свій вплив на всю лівобережну частину країни, а оскільки це неможливо, то Кремль зробить все, щоб за допомогою підконтрольних йому сепаратистів підривати стабільність України і створити на Донбасі буферну зону, — зазначив він.