Учора у Верховній Раді відбулася нарада за участю глави парламенту Володимира Гройсмана, на якій було представлено тимчасового виконувача обов’язків керівника парламентського апарату Володимира Слишинського (нині обіймає посаду першого заступника керівника апарату Верховної Ради).

Нещодавно у парламентському апараті відбулися кадрові зміни — звільнився за власним бажанням багаторічний керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук. В. Гройсман подякував В. Зайчуку за плідну роботу та високий професіоналізм і представив Володимира Слишинського. Із ним керівник парламенту свого часу пропрацював понад 10 років, перебуваючи на посаді вінницького міського голови.
Характеризуючи розпочате реформування парламенту, В. Гройсман наголосив, що апарат Верховної Ради потребує змін, але не зміни людей, а зміни системи, модернізації. «Апарат має бути сучасною сервісною службою, у якій кожен має своє місце, — сказав голова парламенту. — Маємо провести дуже швидку, якісну модернізацію, створити електронний парламент, що дасть змогу якісно забезпечити законотворчий процес».
Нині у парламенті працює місія Європарламенту на чолі із Петом Коксом, яка готує свої пропозиції до реформування Верховної Ради. В. Гройсман пообіцяв працівникам парламентського апарату, що не буде «поголовних скорочень», бо він не прихильник усе руйнувати, а прихильник системних рішень, які дадуть змогу зберегти все краще і примножити нове. Натомість В. Гройсман пообіцяв, що відбудеться технічне «переозброєння» роботи парламентського апарату, буде переглянуто рівень зарплат і за два-три місяці мають відбутися перші комплексні зміни. Голова Верховної Ради також зауважив, що у процесі реформування українського парламенту має бути впроваджено кращий європейський досвід.
Глава парламенту окреслив перед новим керівником апарату низку головних завдань:
— Спростити документообіг у апараті Верховної Ради. В. Гройсман підкреслив, що апарат парламенту має бути орієнтований на потреби народних депутатів, комітетів і суспільства.
— Прозорість парламенту — суспільство має знати не лише те, що відбувається у сесійний залі, а й за лаштунками парламенту. В. Гройсман пообіцяв оприлюднити прізвища всіх керівників підрозділів Верховної Ради.
— Прозорість роботи парламентських комітетів — має бути визначено чіткі критерії роботи комітетів, започатковано пряму трансляцію засідань комітетів.
— Зміцнення співпраці зі ЗМІ та створення якісних умов для роботи парламентських журналістів.
— Оприлюднення усіх депутатських запитів.

Своєю чергою тимчасовий в. о. керівника апарату В. Слишинський також запевнив, що процес реформування — не скорочення, а покращення роботи. І що будуть збережені ліпші парламентські традиції. В. Слишинський заявив, що очікує від працівників парламентського апарату пропозицій щодо покращення роботи і дуже розраховує на підтримку.

 

 

Валентин Зайчук (ліворуч) та Володимир Слишинський.

Фото Сергія Ковальчука.