Будь-які вибори на окремих територіях Донбасу, проведені не за українським законодавством, не будуть визнані світом та нестимуть загрозу мирному врегулюванню ситуації. На цьому наголосили Президент України Петро Порошенко та Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання «Голосу України» під час участі у церемонії відкриття навчань «Україна—НАТО» у Львівській області.

 

За словами глави держави, реакція на вибори, які у так званих ДНР та ЛРН мають намір провести 18 жовтня та 1 листопада, буде така сама, як на фейкове волевиявлення,  що абсолютно не відповідає міжнародному праву та українському законодавству. «Ці вибори не матимуть жодних юридичних наслідків і не будуть визнані ніким у світі», — наголосив Петро Порошенко. Крім того, сказав Президент, вони напряму і жорстко суперечать Мінським домовленостям.


Голосування, зазначив П. Порошенко, має відбутися за українським законодавством. Глава держави зазначив також, що Україна готова обговорювати особливості організації та проведення виборів на окремих територіях Донбасу. Президент назвав головною особливістю той факт, що мільйон людей є тимчасово переміщеними особами та позбавлені можливості здійснити своє волевиявлення. «Це означає, що результат голосування може бути викривлений. Ми готові до дискусії, але ці особливості мають чітко передбачати відповідність вимогам Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ», — заявив він.


Президент відзначив, що вибори у Донецьку та Луганську мають бути дуже добре підготовленими, з урахуванням усіх попередніх умов — щодо забезпечення діяльності українських ЗМІ, партій, виборчих комісій, а також щодо того, щоб прибрати озброєних людей із вулиць, адже під дулами кулеметів вибори не проводяться. «Має бути зроблено усе, щоб внаслідок цих виборів у нас не було російських військ на нашій території, був перекритий кордон і відновлений український суверенітет над українським Донбасом», — заявив глава держави.


У свою чергу, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що дії Росії у Криму та на Донбасі є не лише порушенням територіальної цілісності та суверенітету, а й підривом світового порядку. «Це виклик усім, хто хоче мати стабільний і мирний розвиток Європи. Тому ми так категорично та активно підтримуємо Україну і наголошуємо на необхідності поважати та виконувати Мінські домовленості», — заявив він.


Генсек НАТО наголосив, що будь-яке волевиявлення в Східній Україні має відбуватися відповідно до українського законодавства. В іншому разі, за його словами, «вибори будуть вважатися фейковими і не будуть визнані жодною країною-членом Альянсу». «Найважливіше, щоб вони базувалися на українському законодавстві. Це важлива частина імплементації Мінських угод, які є найкращим шляхом мирного врегулювання конфлікту в Україні», — зазначив Єнс Столтенберг.