Про організацію та проведення третьої Всеукраїнської спартакіади серед інвалідів праці «Сила духу» розповідає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, голова організаційного комітету та засновник спартакіади Валерій Акопян (на знімку):

«Важливим завданням для держави є збереження життя та здоров’я громадян у процесі трудової діяльності, які своєю самовідданою працею піднімають економіку та створюють внутрішній валовий продукт країни.
І тим паче, особливої уваги потребують люди, які травмувалися на виробництві чи отримали професійне захворювання і стали інвалідами.
Тому залучення потерпілих на виробництві, інвалідів праці до активного громадського життя, надання їм допомоги у психологічній, фізичній та соціальній реабілітації є одним із головних завдань Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, тим паче за нинішньої ситуації у нашій державі, щоб ці люди відчували, що вони не залишені наодинці зі своєю бідою і про них є кому піклуватися.
У рамках реалізації заходів державної соціальної політики, спрямованих на інтеграцію осіб з особливими потребами у сучасне суспільство, забезпечення їх самореалізації, духовного зростання, виконавчою дирекцією Фонду з 2013 року закладено фундамент великого явища — проведення щорічних всеукраїнських спартакіад серед інвалідів праці.
Важливість цього спортивного заходу не можна переоцінити, адже спартакіада, що вже стала традиційною загальнодержавною подією, — це невід’ємна частина життя наших потерпілих. Це поступ до кращого, повноцінного життя без жодних обмежень.
Коли бачиш очі цих мужніх людей, відчуваєш їх енергетику, як б’ються в унісон серця, то розумієш, що стоїш на правильному шляху і несеш величезну відповідальність за долі сотень тисяч потерпілих на виробництві, якими ми опікуємось. Їх життєвий взірець не дає найменшого шансу для сумнівів чи апатії.
Нам усім є чому повчитися у цих людей, які показують приклад незламності, оптимізму та величі духу. Це те, що підносить нас, надає віри і впевненості у часи боротьби українського народу за свою державу, її незалежність і європейське майбутнє.
Хочу запевнити всіх людей, якими опікуємося, що ми робили і надалі робитимемо все можливе, щоб ваше нелегке, скалічене бідою життя було світлішим на посмішки, радіснішим на успіхи і звитяги.
Так, уже на добро ведеться, що щороку ми констатуємо зростання кола учасників спартакіади. Якщо на старт відбірних змагань першої спартакіади вийшло майже 1500 осіб, другої — 1700, то цього року — вже 1800.
Така ж приємна тенденція стосується і фіналів спартакіади. У 2013 році до Алушти з’їхалися 240 спортсменів, минулого року до Ужгорода — 250, цьогоріч, знову-таки в Ужгороді, змагалися 270 осіб з 6 видів спорту: армспорту, бомбаскету, гирьового спорту, дартсу, настільного тенісу, шахів.
Ці цифри — яскрава ілюстрація того, що наша спартакіада — це не породження «кабінетних мислителів», а реальна життєво необхідна справа для кожного з тих людей, які втратили здоров’я під час виконання трудових обов’язків.
Переконаний, що розвиток спартакіадного руху і надалі йтиме по висхідній, незалежно від суспільних перипетій. Так, ми хочемо і будемо рухатися вперед, спираючись на спільне бажання творити добро.
Хочу щиро подякувати керівництву держави, яке не оминуло увагою цю визначну спортивну подію загальноукраїнського масштабу і привітало учасників заходу.
З особливою приємністю наші спортсмени заслухали вітання від Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та численних поважних гостей, які завітали на цей захід.
Також хочу сердечно подякувати усім тим, хто долучився до підготовки спартакіади. Це сотні людей — насамперед співробітники Фонду, спонсори, представники наших соціальних партнерів.
Особливі емоції панували на церемонії нагородження переможців змагань. Крім медалей та дипломів, призерів було відзначено цінними подарунками. Своїх володарів отримали також кубки за перемогу в командній першості з видів спорту.
А головними тріумфаторами спартакіади стали збірні команди Одеської, Донецької та Дніпропетровської областей, які вибороли відповідно перше, друге та третє місця в загальнокомандних змаганнях.
Є переможці, проте переможених немає. Підстави для такого твердження дає та неймовірна атмосфера спорту, дружби та єднання, яка панувала протягом двох днів на змагальних майданчиках і поза ними.
Також у рамках спартакіади в Ужгородському обласному музично-драматичному театрі було організовано концерт майстрів мистецтв Закарпатської області, який, як і сама спартакіада, залишиться надовго в серцях наших мужніх спортсменів.
Настільки приємно бачити людей з особливими потребами такими щасливими і натхненими, з неймовірним блиском в очах і жагою до повноцінного, багатогранного і справжнього життя.
Це надихає та спонукає нас — тих, хто покликаний опікуватися їхніми долями, — до ще активнішої праці, додає нам ентузіазму та впевненості у правильності обраного шляху.
Пріоритетом Фонду як однієї з найбільш значимих і ефективних інституцій держави завжди буде захист інтересів людини праці. Це наша принципова позиція, непідвладна жодним кон’юнктурним віянням.
Ми працюємо для людей, і найбільша подяка для нас — це бачити їх щасливими і життєрадісними.
Цьогоріч ми відзначили 15-ту річницю з дня утворення Фонду, за ці роки зроблено багато добрих справ для людей, якими ми можемо пишатися. На сьогодні Фонд є надзвичайно надійною опорою державної влади у здійсненні своєї важливої соціальної функції.
Глибоко переконаний, що Фонд і надалі залишатиметься на передовій соціального захисту громадян у нашій державі та взірцем для інших організацій соціальної сфери, і не тільки».