З нового року в Україні має відбутися паспортна революція. Українцям почнуть видавати внутрішні пластикові паспорти з чіпом. Але чи стане такий документ зразком європейського рівня, чи виявиться просто пластиковою посвідкою особи — велике питання. Розставити всі крапки над «і» спробували учасники круглого столу, що відбувся в парламенті: «Ідентифікація громадян: інновації, право, бізнес, самоврядування, фінансові послуги».

«Електронні права — це такі самі права, як і решта», — переконана народний депутат Ольга Бєлькова (БПП). «Перше, що держава дає громадянину, — посвідку про народження, паспорт, які дають змогу йому вільно спілкуватися з органами влади, реалізовувати інші свої права. А поява електронних засобів відкриває нові можливості як для громадян, так і для держави», — наголосила народна обраниця. 

Водночас вона зауважила, що ухвалені на початку 2000 років закони (як-от про електронний підпис) уже застаріли. Але єдиної консолідованої позиції, яку систему маємо обрати, щоб якомога більше органів державної влади могли між собою обмінюватися даними і мали всі засоби ідентифікації, немає. Хоча це могло би значно спростити та здешевити обсяг послуг, який держава надає громадянам.

Тож мета круглого столу — почути різні точки зору з тим, щоб підготувати або зміни до чинного законодавства, або новий проект закону.

Але чи готова держава до того, щоб громадяни отримали паспорт у вигляді електронної картки з таким функціоналом, яким він є майже у всіх європейських державах, тобто, який би дозволив використовувати цей документ не лише для візуальної ідентифікації, а й для електронної, і досі залишається питанням. У цьому переконаний представник Інформаційного центру Міністерства юстиції Юрій Козлов.

Для того щоб це працювало, зауважив він, потрібна відповідна нормативна база. «На сьогодні базовими документами є закони «Про єдиний державний демографічний реєстр» та «Про електронний цифровий підпис». На жаль, ці два закони жодним чином між собою не узгоджуються. У законі про єдиний держдемографічний реєстр немає навіть згадки про використання паспорта у вигляді картки з безконтактним електронним носієм з функціями електронно-цифрового підпису. На сьогодні це найважливіша проблема, яку треба вирішити, щоб паспорт запрацював так, як хочеться громадянам, так, як вони вже собі уявляють. На жаль, усе йде до того, що ми отримаємо лише шматочок пластику і все», — сказав він.

Власне, формат паспорта громадянина України у вигляді картки визначено постановою Кабінету Міністрів від 25 березня поточного року. Водночас іншою постановою Кабміну прийнято рішення про виділення держателю (адміністратору) єдиного державного демографічного реєстру 50 млн. грн. для розвитку системи оформлення паспорта громадянина України. «Але на сьогодні ми не знаємо, чи піде частина цих коштів саме на доробки, впровадження певних технічних рішень, які дозволили б використовувати цей паспорт як засіб електронної ідентифікації. У законі про держдемографічний реєстр ідеться про те, що паспорт повинен містити безконтактний електронний носій, проте згадана вище постанова Кабінету Міністрів визначає можливість його видачі без електронного носія. Крім того, передбачається, що до закінчення робіт із провадження технологічних рішень допускається видача паспортів громадян України у формі книжечки», — зауважив Ю. Козлов. Тож, наголосив він, ці два моменти можуть стати приводом для того, щоб цей процес загальмував.

«Дуже не хотілося б, щоб усі ці законодавчі перешкоди завадили впровадити паспорт громадянина України нового зразка як надійний, альтернативний до інших, засіб електронної ідентифікації та електронно-цифрового підпису. На мій погляд, якщо найближчим часом будуть консолідовані зусилля для прискорення цього процесу, ми ще встигнемо, хоча часу і небагато, досягти позитивного результату», — сказав представник Мін’юсту.

 

 

Під час круглого столу.

 

 

Під час круглого столу.

 

 

Народний депутат України Ольга Бєлькова (праворуч) та організатор круглого столу ІТ Альянс Андрій Бірюков під час засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.