Ці теми стали визначальними під час учорашнього виїзного засідання Кабінету Міністрів України, яке відбулося у Полтаві.

Спершу керівник уряду Арсеній Яценюк (на знімку) і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков фактично дали старт набору до нової патрульної поліції в обласному центрі. За словами Прем’єр-міністра, такий набір відбувається вже у п’ятнадцяти містах нашої держави. На одне місце поліцейського претендують у середньому 20 громадян. У Полтаві за першу годину прийому заяв записатися до нового підрозділу виявили бажання 520 претендентів, що стало своєрідним рекордом. Із деякими з них Арсеній Яценюк поспілкувався особисто.
Водночас він наголосив на необхідності реформувати правоохоронну систему в цілому. Вже відбулося її скорочення на 24 тисячі осіб. До кінця нинішнього року там працюватиме 152 тисячі співробітників. Саме тих, які за рахунок скорочення кількості мають істотно підвищити якість роботи правоохоронців. За таких обставин новаціями у патрульній службі, звісно, не обмежуватимуться. Зокрема, запускається новий проект «Дільничний поліцейський», який охопить усі без винятку регіони нашої держави. Реалізація згаданого проекту забезпечить появу на вулицях наших міст і сіл «українських шерифів».
Не менш кардинального оновлення потребує і система земельних відносин. Проблемам її «очищення», насамперед від корупції та хабарництва, на виїзному засіданні Кабміну присвятили найбільше часу. Обговорюючи їх, урядовці не приховували: своєрідною останньою краплею, що спонукала до розгляду цього питання, стало вимагання керівником Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області мільйонного(!) хабара за оформлення права оренди понад 300 гектарів землі.
Під час одержання половини цієї суми правоохоронці затримали посадовця. Після того, за інформацією керівника Держгеокадастру Максима Мартинюка, довелося звільнити ще 12 керівників структурних підрозділів «земельної» служби в регіонах. Однак гіркий досвід показує, що, за словами прем’єра, «зміна людей не змінює систему». Саме тому, на його переконання, «нам треба дерегулювати і реформувати цього монстра, який займається тільки збором грошей». На засіданні Кабміну в Полтаві очільник Держгеокадастру презентував програму таких змін. Вона передбачає надання органам місцевого самоврядування — повпредам об’єднаних територіальних громад — повноважень розпоряджатися землею зокрема й за межами населених пунктів.
На засіданні уряду було оцінено також роботу частини столичних і регіональних посадовців, деяким із них оголошені догани та попередження. Насамкінець Арсеній Яценюк привітав полтавців із Днем міста, який вони відзначали 23 вересня.

Полтава.

Фото Урядового порталу.