Продовжуємо знайомити наших читачів із різними точками зору щодо конституційної реформи у частині правосуддя. Своїми думками з «Голосом України» поділився заступник глави адміністрації Президента та голова робочої групи з питань правосуддя та суміжних правових інститутів секретар Конституційної комісії Олексій Філатов (на знімку).

Робота в Конституційній комісії була непростою, дискусії — складними, гострими. Є досить багато полярних думок із тих чи інших важливих питань, які маємо вирішити в Конституції. Але реформа сфери правосуддя і, насамперед, конституційних засад правосуддя — це одне з найнагальніших питань, вирішення якого потребує часу і від якого залежить напрям подальшого розвитку українського суспільства та держави.
Конституційна комісія після тривалих обговорень, пошуку спільних рішень, консенсусу, іноді компромісу вийшла з підготовленим проектом, який уже отримав попередній схвальний висновок Венеційської комісії. Комісія надала низку рекомендацій, котрі експерти вважають за необхідне врахувати в остаточному тексті. Ці рекомендації Конституційною комісією враховані на рівні й робочої групи, й пленарного засідання.
Під час роботи комісія ставила перед собою низку завдань. Серед них — деполітизація та забезпечення незалежності судової влади. Підвищення професійних вимог і стандартів для представників суддівського корпусу. Підвищення відповідальності суддів за належне виконання ними своїх функцій, що, насамперед, включає обмеженість суддівського імунітету та кардинальну зміну процедур притягнення суддів до відповідальності. А також оптимізацію системи судоустрою, зокрема, так, щоб забезпечити кожній людині належний доступ до правосуддя та право на справедливий суд. Інша мета — забезпечення інституційної спроможності прокуратури, адвокатури як незалежного інституту та відповідні засади виконання судових рішень.
Врешті перехідні положення Конституції мають забезпечити механізм оновлення суддівського корпусу. Судді нової якості здійснюватимуть правосуддя в такий спосіб, щоб кожен громадянин довіряв суду і почувався захищеним. Щоб у разі необхідності мав реальну, а не декларативну змогу звернутися до суду і отримати там ефективний захист своїх прав.
Нині остаточний проект змін, затверджений Конституційною комісією, спрямований для отримання фінального висновку Венеційської комісії. Її засідання відбудеться у середині жовтня.
Водночас хочу наголосити: на засідання робочої групи з питань правосуддя був забезпечений доступ усіх бажаючих. Одна з принципових вимог Президента до роботи комісії — прозорість, забезпечення плюралізму думок і максимальне врахування експертної думки вчених-конституціоналістів.

Записала Олена ГОРБУНОВА.