Учора, коли верстався номер, у Брюсселі розпочався екстрений саміт ЄС, головна тема якого — міграційна криза. «Чорнову роботу» у цій справі виконали днем раніше міністри внутрішніх справ, які узгодили план переміщення біженців без обов’язкових квот. 

 

Проти ухваленої формули розподілу виступала Словаччина, яка сподівалася на підтримку Вишеградської групи. Але міністри внутрішніх справ Чехії і Угорщини були менш категоричними, а польська міністр узагалі пристала на позицію більшості. Тож проти плану розподілу біженців проголосували угорці, чехи, словаки та румуни, а фіни утрималися. Братислава вже заявила, що опротестує це рішення за законодавством ЄС.


У Варшаві ухвалення плану представляють як успіх. В документі, зокрема, «немає принципу автоматизму та алгоритму розподілу мігрантів для Польщі», отже, «немає прецеденту для постійного і примусового розподілу в майбутньому», акцент зроблено на захисті зовнішніх кордонів ЄС, переконують урядовці. Крім того, у плані буде запис, що «за надзвичайних обставин країни Спільноти зможуть зменшити задекларовану кількість біженців на 30%», а у випадку катастроф — у Польщі такою називають потенційну хвилю біженців з України — Варшава буде звільнена від необхідності приймати інших прибульців взагалі.


Варшава.