За останні півроку обсяги торгівлі між Японією і Росією зменшилися на третину. Затиснута лещатами економічної кризи та рамками санкцій російська влада посилено шукає контактів на азійському просторі. Пожвавлення ділових контактів з Японією дало б змогу вбити двох зайців: «підкинути дровенят» в російську економіку та продемонструвати, що ізоляція не діє, адже одна з країн «великої сімки» розширює ділові контакти з Росією.

 

Таку перспективу Москва намагалася окреслити на засіданні російсько-японської міжурядової комісії з торгово-економічних питань, в якій взяли участь міністри закордонних справ Японії та Росії Фуміо Кішіда та Сергій Лавров. Росіяни запропонували навіть створити для російських вантажів спеціальний «зелений коридор», мовляв, так простіше завозити необхідне обладнання та інші товари. Зацікавлені вони й у інвестиціях. Японців закликали до створення спільних підприємств, зокрема у сфері енергетики...


Проте, як пишуть японські ЗМІ з посиланням на членів делегації, головним питанням візиту було: просування з укладенням мирного договору, який Токіо пов’язує з розв’язанням територіальних проблем.


Росіяни ці питання намагалися винести за рамки переговорів. Протилежність позицій особливо яскраво було засвідчено під час прес-конференції міністрів. Розповідаючи про переговори, Кішіда зазначив: вони були дуже складними щодо «північних територій». Лавров, який відповідав на те саме запитання після нього, заявив, що цієї тематики сторони навіть не торкалися. Японський прем’єр пояснив потім журналістам, що проблема, мабуть, у перекладі. Бо насправді дискусія щодо належності Курильських островів тривала принаймні половину всього часу переговорів.


Журналісти, які були присутні на прес-конференції, помітили, що по її закінченні японський міністр аж надто довго збирав папери, в той час як Лавров чекав на прощальне рукостискання перед камерами.
Що ж у «сухому залишку»? Дійшли згоди, що будуть домовлятися далі. 8 жовтня в перемовини щодо укладання мирного договору вступлять заступники міністрів закордонних справ обох країн.


Токіо.