З ініціативи Президента Республіки Узбекистан Іслама Каримова (на знімку) в Ташкенті відбулася конференція-семінар «Про заходи щодо підвищення ролі й відповідальності правоохоронних органів у справі реалізації Програми подальшого реформування, структурних перетворень і диверсифікації економіки на 2015-2019 роки».

 

 


Захід був присвячений механізмам виконання Указу Президента Республіки Узбекистан «Про заходи щодо забезпечення надійного захисту приватної власності, малого бізнесу та приватного підприємництва, зняття перешкод для їхнього прискореного розвитку» від 15 травня 2015 року. У конференції-семінарі взяли участь представники міністерств і відомств, правоохоронних, судових органів, підприємці із усіх регіонів країни.


Виступаючи, перший заступник Прем’єр-міністра країни Р. Азимов, відзначив, що, незважаючи на нестабільність на світових ринках, в Узбекистані динамічно розвиваються всі сектори національної економіки, тривають широкомасштабні структурні перетворення та зміцнюються ринкові механізми, нарощуються експортний потенціал і залучення іноземних інвестицій. Все це яскраво виявляється в темпах зростання ВВП, які протягом останніх одинадцяти років зберігаються на рівні понад восьми відсотків щорічно.


Важливим чинником такого успіху стала політика, спрямована на підтримку малого бізнесу та приватного підприємництва, надання їм більшої свободи, усунення бюрократичних бар’єрів. Для цього було вжито послідовних заходів з обмеження втручання державних структур у діяльність приватного сектору, докорінно переглянута система санкцій, що їх застосовували до господарюючих суб’єктів, забезпечений широкий доступ приватних підприємців до ринків ресурсів і збуту. Шляхом послідовного вдосконалювання нормативно-правової бази створено ефективну систему пільг і преференцій, фінансової підтримки підприємництва, що стала потужним стимулом до його подальшого розвитку.


Відповідно до Концепції подальшого поглиблення демократичних реформ і формування громадянського суспільства в країні були зміцнені гарантії прав і захист приватної власності. Тільки за останні роки ухвалено понад 15 законів, серед яких — «Про захист приватної власності і гарантії прав власників», «Про дозвільні процедури в сфері підприємницької діяльності», «Про сімейний бізнес», «Про гарантії свободи підприємницької діяльності» у новій редакції й інші.


Законодавче закріплення також отримав принцип пріоритету прав суб’єктів підприємництва, відповідно до якого всі непереборні протиріччя й неясності в законі тлумачаться на користь власників. Крім того, тільки за останні чотири роки скасовано 167 дозвільних процедур, 19 видів ліцензованої діяльності. Знижено розміри зборів за оформлення документів дозвільного характеру вдвічі, скасовано 65 видів статистичної, 6 видів податкової звітності.


У результаті частка малого бізнесу та приватного підприємництва у валовому внутрішньому продукті зросла з 31 відсотка в 2000 році до 56 відсотків нині, у цій сфері трудиться більш як 77 відсотків зайнятого населення. У процесі широкомасштабних реформ сформувався середній клас — власників, які роблять величезний внесок у розвиток національної економіки, сприяють створенню тисяч нових робочих місць.


Як відзначав Іслам Каримов у своєму виступі на засіданні Кабінету Міністрів, присвяченому підсумкам соціально-економічного розвитку країни в 2014 році й найважливішим пріоритетним напрямкам економічної програми на 2015 рік, ключовим завданням на перспективу має стати усунення всіх перешкод і обмежень на шляху розвитку приватної власності та приватного підприємництва. Це потребує координації діяльності державних органів і підприємницьких структур. Іншими словами, новий етап структурних реформ полягає в тому, що уряд і бізнес повинні стати партнерами і надавати один одному підтримку, спільно розв’язувати проблеми, викликані зовнішніми чинниками, тісно взаємодіяти в здійсненні структурних перетворень і підвищенні конкурентоспроможності економіки країни.


У цьому контексті особливу значимість має Указ Президента Республіки Узбекистан «Про заходи щодо забезпечення надійного захисту приватної власності, малого бізнесу та приватного підприємництва, зняття перешкод для їхнього прискореного розвитку» від 15 травня 2015 року. Про роль і значення цього указу, спрямованого на створення ще сприятливіших економічних і правових умов і стимулів для кардинального підвищення ролі приватної власності в економіці, ліквідації наявних перешкод і обмежень для організації підприємницької діяльності, послідовного зростання частки приватного сектору у ВВП, говорили у своїх виступах Генеральний прокурор Республіки Узбекистан І. Абдуллаєв, голова Державного податкового комітету Б. Парпієв і інші. Було підкреслено, що в указі глави держави особливу увагу звернено на підвищення відповідальності, аж до кримінальної, посадових осіб державних, правоохоронних і контролюючих органів за перешкоджання підприємницькій діяльності та незаконне втручання в неї, порушення прав приватних власників. Більше того, документ посилює гарантії захисту приватної власності, сприяє продовженню процесу лібералізації адміністративного і кримінального законодавства, що регулює підприємницьку діяльність, а також подальшому спрощенню всіх видів реєстраційних, дозвільних і ліцензійних процедур і пов’язаних із зовнішньоекономічною діяльністю, а також розширенню доступу суб’єктів підприємництва до матеріальних і кредитних ресурсів, подальшому поліпшенню бізнес-середовища.


Усі ці заходи знайшли своє відбиття в Законі Республіки Узбекистан «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Узбекистан, спрямованих на подальше посилення надійного захисту приватної власності, суб’єктів підприємництва, зняття перешкод для їхнього прискореного розвитку». Відповідно до нього були внесені зміни і доповнення в більш як 40 нормативно-правових актів, що торкаються практично всіх аспектів діяльності суб’єктів підприємництва.


За матеріалами Посольства Республіки Узбекистан в Україні.


Фото надано Посольством Узбекистану в Україні.