У Хмельницькому вартість проїзду у міському пасажирському транспорті загального користування впала із трьох гривень до двох з половиною, а у маршрутному таксі — із трьох з половиною до трьох. Випадок можна назвати унікальним, оскільки ніколи раніше вартість проїзду не зменшувалась, а тільки зростала. Однак потішитись новими цінами пасажирам довелося недовго. Вже за два дні ціни повернулись до попередніх позначок. Але, як повідомив заступник міського голови Андрій Капура, міська влада не вважає бій за меншу платню програним і обстоюватиме свою позицію у суді.

 

Початок тарифним перипетіям поклало звернення територіального відділення Асоціації платників податків України до місцевого відділення Антимонопольного комітету з проханням оцінити лютневе рішення виконкому Хмельницької міськради про встановлення тарифів на транспортні послуги. Тоді, посилаючись на прохання транспортників, міська влада підняла ціни до згаданих позначок. Проте, як визнали тепер антимонопольники, це відбулося з порушенням законодавства, бо рішення не було розміщене у засобах масової інформації та не пройшло громадське обговорення. Крім того, не були належно проведені розрахунки собівартості. Тому антимонопольне відділення зобов’язало виконавчий комітет припинити ці порушення. Той миттєво відреагував на це і скасував своє попереднє рішення, ціни відповідно впали. Чи залишатись їм на такому рівні, знову мала вирішити міська влада на черговій сесії тепер уже з дотриманням усіх відповідних процедур.


Але цей перебіг подій порушили перевізники, які всі разом звернулись до Хмельницького міськрайонного суду з позовною вимогою відновити старі тарифи. І суд оперативно задовольнив їх клопотання.


Водночас і у міськраді вирішили не поступатись. Тепер там готують позов до апеляційного суду, в якому знову вимагатимуть зменшення ціни. А свій тимчасовий програш пояснюють тим, що представники влади не були запрошені на термінове судове слухання, тож не мали жодної змоги пояснити і відстояти свою позицію. Наразі посадовці переконані, що власники транспортних компаній штучно піднімають розцінки, не надаючи точних розрахунків своїх витрат. Та й як це можна зробити, коли всі маршрутні таксі працюють без квитків. Тому вести точний облік пасажиропотоку просто неможливо.


Виконувач обов’язків голови асоціації перевізників Поділля Олександр Мішин стверджує протилежне: навіть ті ціни, що їм вдалось повернути, менші від фактичних витрат: «Ось розрахунки, проведені для одного із міських автобусних маршрутів, які я обслуговую як приватний підприємець. При вартості дизпалива 13,5 гривні за літр проїзд мав би коштувати 3,64 гривні, і це більше від того, що в лютому затвердив міськвиконком. Але тепер пальне коштує 14 гривень, тож оплата проїзду мала би зрости до 4,14 грн. Натомість нас змусили її знизити. Ми не можемо піти на таке, бо тоді транспортні перевезення на маршрутних таксі та в автобусах доведеться просто зупинити. Вони збиткові для нас. До того ж жоден приватний перевізник не отримує відшкодувань із бюджету за пільговиків».


Якщо спиратись на такі пояснення, виходить, що весь час усі приватні перевізники міста працюють із збитками. Повірити у таке важко, бо підприємства вже давно мали б збанкрутувати. Ми поцікавились, за рахунок яких джерел вдається компенсувати витрати. Олександр Мішин відповів, що гроші економлять на тому, що несвоєчасно змінюють мастила, використовують замість дорогих і якісних гумових покришок значно дешевші і менш надійні... Значить, свою фінансову стабільність перевізники підтримують за рахунок зниження безпеки і якості перевезень.


Цікаво, що у цьому конфлікті один із головних учасників процесу —пасажир — залишився безмовним спостерігачем. Цінові стрибки у маршрутках переважна більшість містян розцінила не інакше як спробу влади завоювати прихильність під час виборчої кампанії. Реальна ж вартість проїзду залишається загадкою. Одна із причин цього — відсутність засобів обліку на транспорті. Тож говорити про достовірні надходження і витрати перевізників вкрай проблематично.

Хмельницький.

 

Уже після того, як суд відновив тарифи, транспортники прийшли у міську раду з претензіями до влади, яка, на їхню думку, не дбає про їх інтереси.


Фото автора.