Якби референдум щодо приєднання до НАТО відбувся у липні 2015 року, то був би виграний. Згідно з даними дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова, «за» вступ до НАТО проголосувлао б 64 відсотка тих, хто взяв би участь у референдумі. Проти — 28. В середньому по країні це — найвищий показник за всю історію незалежної України.


При цьому за вступ до НАТО однозначно виступають Захід (89%), Центр (73%), Південь (61%). Проти — Схід (64%) і Донбас (54%).


Під час опитування досліджувалася думка громадськості в кількох напрямах: ставлення до НАТО, Європейського Союзу та головних учасників україно-російського конфлікту.


Результати опитування засвідчили, що з багатьох питань позиція східного і південного регіону відрізняється від решти країни. Проте в цифрах протистояння зменшується. Можна навіть сказати: попри те, що Сходу і Заходу досі не вдається вийти на спільні показники в оцінці міжнародних партнерів, полярності в оцінках більше немає. Натомість намітився розкол у поглядах респондентів Сходу та Донбасу. Наприклад, навпіл поділилася думка на Сході у відповіді на запитання: хто винен в україно-російському конфлікті. Половина респондентів поклала відповідальність на Україну, половина на Росію. Щодо решти територій, то на Півдні переконані, що відповідальність — обопільна, в Центрі та Заході, — що винуватцем конфлікту є Росія. Цікаво, що на визволених територіях відповідальність на Україну покладає тільки... 18 відсотків опитаних.


Немає спільної думки респондентів Сходу й Донбасу і щодо головних партнерів України. Приміром, політику ЄС в україно-російському конфлікті оцінили в регіоні негативно — 46 відсотків, а позитивно — 36. В оцінці ролі Польщі — думки розділилися навпіл. Політику Німеччини оцінили позитивно в усіх регіонах України.


Водночас з багатьох питань погляди респондентів усіх регіонів збігаються. Так, по всій Україні очікують від ЄС економічної підтримки (73%) і гуманітарної допомоги (75%). Не здається слушною ідея з відправленням на Схід України військових підрозділів держав ЄС (46%). В усіх регіонах вважають, що протягом останнього року Україна у своїх відносинах з ЄС ні наблизилася до нього, ні віддалилася.


Цікаво, що за останні два роки змінилося і ставлення до членства України в ЄС. Опитування засвідчило, що громадськість і досі виступає за приєднання до Союзу (51%), проте кількість респондентів, переконаних, що зближення з ЄС відповідає інтересам України, зменшилася з 72% (2013 р.) до 57%. При цьому 56% вважають, що налагодження більш тісних відносин є важливим для економічного розвитку України (на противагу 74% у 2013 р.). Така динаміка може свідчити про те, що Україна стала більш ментально самодостатньою державою, а її громадяни, можливо, усвідомили, що шляхи до порятунку і виходу з економічної кризи треба шукати вдома.