Дмитро ЗУБЕЦЬ (Немішаєве Київської області):

 

«Турбує питання соціального захисту учасників АТО. Чи зможуть військовослужбовці після повернення з фронту розраховувати, наприклад, на першочергове отримання житла або земельної ділянки?»


Голова Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур ДЕРЕВ’ЯНКО (на знімку):

 

 


— Уже відбулися певні позитивні зрушення в цьому питанні. Зокрема, внесено зміни до законодавства, які розширюють можливості протезування бійців за кордоном. Також триває робота із внесення змін до Державного кадастру, що спростить отримання земельних ділянок. Триває процес створення «Єдиного вікна», в якому учасники АТО зможуть вирішувати одразу всі питання з документами, а також спрощуються процедури державних закупівель для наших бійців. До місцевих органів соціального захисту населення вже передано 3,7 тисячі путівок до санаторно-курортних установ для військовослужбовців, однак для їх отримання необхідно стати на облік в органах соцзахисту. Крім того, виділено 64 мільйони гривень на забезпечення житлом ветеранів АТО, які стали інвалідами внаслідок пошкодження нижніх кінцівок. Уже в 17 областях почали працювати наші територіальні органи, які допомагатимуть вирішувати питання на місцях.


Перший заступник міністра соціальної політики Василь ШЕВЧЕНКО (на знімку):

 


— Міністерство працює над розширенням мережі санаторіїв, до яких зможуть отримати путівки учасники АТО, та над створенням механізму електронного приєднання до єдиної бази пільговиків.


Крім того, на забезпечення житлом сімей загиблих учасників АТО цьогоріч виділено триста мільйонів гривень. До кінця року планується забезпечити житлом 633 родини. Ми спрямували в кожен район майже сто тисяч гривень на соціально-психологічну і трудову реабілітацію учасників АТО та розпочали реорганізацію центрів зайнятості. Наша мета — допомогти у працевлаштуванні військовослужбовцям, котрі безпосередньо повертаються з війни. Для цього повинні бути задіяні всі державні інструменти.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».