«Проведення оголошених бойовиками «місцевих виборів» на Донбасі означатиме односторонній вихід і розірвання Мінських угод». На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій в телеінтерв’ю, перебуваючи з візитом у США.


А. Парубій заявив, що у цьому випадку особисто рекомендуватиме вилучити з тексту законопроекту про внесення змін до Конституції України пунктів, які передбачають особливості самоврядування на окупованих територіях.


Перший заступник глави парламенту прогнозує, що затишшя на передовій на сході України протримається щонайменше до 28 вересня — дня відвідання президентом Російської Федерації В. Путіним засідання Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. «Там він прагнутиме нав’язати тему про перерозподіл впливу у світі з огляду на розпочату ним кампанію у Сирії, і на фоні цих подій намагатиметься продемонструвати начебто добру волю і виконання Мінських угод», — сказав він. Саме з цим, зауважив А . Парубій, і пов’язане затишшя на сході України. Він прогнозує, що В. Путін добиватиметься зустрічі з керівниками багатьох держав і вимагатиме від них, аби був визнаний вплив Росії у світі.


«На жаль, відбувається те, про що я говорив раніше: проблема з Росією - не українська проблема, а глобальна, і якщо не зупинити рішуче Путіна в Україні, то «зелені чоловічки» можуть з’явитися у будь-якому куточку світу», — наголосив політик. Він також зазначив, що мав зустріч із сенатором Річардом Баром, який є керівником Комітету розвідки, і той погодився, що «якби Путіна рішуче зупинили в Україні, «зелені чоловічки» не з’явилися б у Сирії».


А. Парубій висловив вдячність за допомогу, яку США і світова спільнота надають Україні, в тому числі і за зброю нелетального призначення. Водночас він зауважив, що Україна, в ситуації перманентної агресії з боку Росії, потребує летального оборонного озброєння, зокрема, протитанкових комплексів. Перший заступник керівника парламенту сподівається, що політика Білого дому після президентських виборів буде більш рішучою, «бо ми знаємо, що і демократи, і республіканці налаштовані на те, аби надавати Україні летальну зброю».


«Маємо постійно вести дискусії з американськими сенаторами, аби ці питання вирішувалися», — наголосив А. Парубій у своєму інтерв’ю.


Як повідомлялося раніше, Перший заступник Голови Верховної Ради України А. Парубій 23—25 вересня ц. р. перебуває з робочим візитом у Вашингтоні, де бере участь у Форумі «Українська битва за свободу, що триває — Ризик західної невдачі у політичній, економічній і гуманітарній підтримці».


Прес-служба Верховної Ради України.