Після небагатого на події тижня, що минув з моменту офіційного відкриття 70-ї Генасамблеї ООН, на сесії нарешті настала гаряча пора. Найближчими днями очікуються виступи понад 150 глав держав і урядів та 30 міністрів. Згідно із традицією, на відкритті «загальних дебатів» вранці 28 вересня Президент США Барак Обама виступить відразу після своєї колеги із Бразилії. Виступ Президента України Петра Порошенка запланований на вівторок, 29 вересня. Згідно з інформацією із джерел в українському МЗС, очікується, що у своїй промові Президент, зокрема, торкнеться питань реформи Ради Безпеки, боротьби з тероризмом і створення міжнародного трибуналу з розслідування аварії малайзійського  Боїнга, а також проблеми глобального розвитку. «На полях» сесії плануються зустрічі українського лідера із Президентом США Бараком Обамою та віце-президентом Джо Байденом, а також главою Генасамблеї Могенсом Люккетофтом і Президентом Польщі Анджеєм Дудою.

А поки що уся увага учасників Генасамблеї звернена до «Саміту зі сталого розвитку», що відкрився 25 вересня. Напередодні цієї події, 22 вересня, фасади будинку Асамблеї і знаменитого хмарочоса штаб-квартири перетворилися на величезні різнобарвні екрани. Таким драматичним способом, за підтримки знаменитого режисера Річарда Кертіса, організатори намагалися привернути увагу до заходу. Початку ювілейного саміту передувала ще одна знаменна подія — до тих, хто зібрався в залі Генасамблеї, звернувся Папа Римський Франциск. Очікується, що під час триденного форуму буде прийнято Декларацію, в якій держави пообіцяють домагатися сталого розвитку в трьох сферах: економічній, соціальній, екологічній. У рамках такого амбіційного порядку денного для всього міжнародного співтовариства визначено 17 конкретних цілей в сфері сталого розвитку.
Йдеться про широкий спектр завдань на найближчі 15 років — від ліквідації бідності і забезпечення гендерної рівноправності до боротьби зі зміною клімату, стимулювання економічного зростання, поліпшення доступу до сучасних джерел енергії та гарантування безпеки міст і інших населених пунктів. Підкреслюючи важливість і складність цих питань, Аміна Мохаммед, Спеціальний радник глави ООН, назвала майбутній саміт променем світла на тлі тьми, якою оповите людство.
Варто відзначити, що це вже не перша спроба міжнародного співтовариства боротися в такий спосіб з тьмою соціально-економічних проблем. На саміті 2000-го року було прийнято так звану Декларацію тисячоліття ООН, в якій були визначені вісім конкретних цілей розвитку. Хоча мобілізація сил для здійснення цих «Цілей» і спричинила відчутні успіхи, досягнутий прогрес був нерівномірним, а результати в низці областей далекими від бажаного. Програма, яку буде прийнято на нинішньому саміті, має відбити засвоєні уроки та сприяти ефективнішому міжнародному співробітництву.
Те, що відбувається в залах і кулуарах Генасамблеї в період дискусії високого рівня, саме і створює умови для налагодження таких відносин, вважає Генеральний секретар Пан Гі Мун. «Це найпідходящий час і майданчик для того, щоб світові лідери, за всіх наявних розбіжностей, змогли сісти разом, обговорити існуючі проблеми й у ході діалогу знайти їхні рішення», — підкреслив він на прес-конференції. Цими днями у нього самого заплановано майже 100 двосторонніх зустрічей з лідерами держав і урядів, включаючи бесіди із президентами США, Росії й України.

США.

 

 

Пан Гі Мун зустрівся із Президентом В’єтнаму Чіонг Тан Шангом.

Фото прес-служби ООН.