Учора Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на сході нашої країни у форматі Україна—Росія—ОБСЄ за участі представників самопроголошених республік «ДНР»/«ЛНР» провела чергове засідання в режимі скайп-зустрічі. На ньому прозвучали доповіді українських і російських офіцерів зі Спільного центру з контролю і координації, в яких ішлося про дотримання режиму припинення вогню на Донбасі. Про це у «Фейсбуці» написала прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми. Також учасники зустрічі обговорили нинішню роботу всіх тематичних підгруп і ухвалили рішення щодо наступних зустрічей, які анонсовано на 28 і 29 вересня.


Нагадаємо, за підсумками останніх переговорів контактної групи в Мінську сторони не дійшли згоди щодо відведення озброєння калібром менш як 100 мм. Крім того, представники бойовиків висунули ультиматум щодо місцевих виборів, які вони планують провести 18 жовтня і 1 листопада за своїми законами.


Ці заяви вже прокоментували Президент України і декілька міжнародних лідерів, назвавши їх неприйнятними і такими, що суперечать Мінським домовленостям. Аналітики розцінили цей «передвиборний демарш» як шантаж проросійських маріонеток напередодні виступу Путіна на Генасамблеї ООН і саміту «нормандської четвірки». Найімовірніше, що це не відсебеньки сепаратистів, а продумана гібридна тактика Кремля. Москві треба пред’явити світовій громадськості докази своєї «миротворчості» щодо України й добитися зняття санкцій. Одним із аргументів у цій презентації стане реальне припинення вогню в зоні бойових дій з 1 вересня. Не виключено, що другим козирем, який дістане кремлівський лицедій з рукава, стане його обіцянка «вмовити» лідерів квазіреспублік, на яких він має «певний вплив», відмовитися від ідеї проведення своїх виборів на підконтрольних їм територіях.


Так чи інакше, результат подальших Мінських угод прямо залежить від результатів візиту Путіна до США. Наступний тиждень стане переломним для всіх учасників процесу врегулювання конфлікту на сході України. Він визначить подальший розвиток подій.