Президент Петро Порошенко підписав указ, яким набирає чинності рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року «Про нову редакцію Воєнної доктрини України». Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Цим документом окреслено головні загрози для України. Усі вони так чи інакше пов’язані із РФ. А саме зі збройною агресією Росії, яка включає тимчасову окупацію Криму й агресію в окремих районах Донецької та Луганської областей. Крім того, загрозами названо нарощування військової сили РФ у безпосередній близькості від державного кордону, у тому числі можливість розгортання тактичної ядерної зброї на території Криму; мілітаризацію тимчасово окупованої території, присутність військового контингенту РФ у Придністровському регіоні Молдови, активізацію російськими спецслужбами розвідувально-підривної діяльності в Україні з метою дестабілізації внутрішньої ситуації.


Воєнна доктрина визначає розвиток сектору національної безпеки, виходячи з військово-політичних викликів, які стоять перед Україною. У документі прописано можливі сценарії загроз: від повномасштабного воєнного вторгнення РФ на територію України до підривної діяльності й провокацій з боку Росії всередині нашої країни. Також описано можливі наслідки у разі їх реалізації аж до повної втрати державності. Такий підхід дає можливість розробити комплекс заходів, щоб не допустити розвитку найпесимістичніших прогнозів.


Відзначимо, що оборонну стратегію в новій редакції Воєнної доктрини розписано чесно, без побоювань «кого-небудь образити». Так, відзначається, що Україна може розраховувати насамперед на власні сили. Серед партнерів значаться США, країни НАТО та ЄС. А інтеграцію до Євросоюзу і Північноатлантичного Альянсу названо головними зовнішньополітичними цілями держави. Зазначено також, що до 2020 року Україна має повністю відповідати критеріям Північноатлантичного Альянсу. Тема НАТО є домінуючою в документі. Так, серед визначених доктриною основних завдань, які стоять перед нашою державою, крім відбиття російської агресії, відновлення територіальної цілісності й визволення Криму, значаться розвиток армії, ВПК, оборонної логістики тощо за НАТОвськими стандартами.


Крім зовнішніх ворогів, Воєнна доктрина вказує на слабкі місця всередині державного організму й прописує рецепт підвищення його імунітету. Ідеться про відновлення економіки, боротьбу з корупцією, розвиток демократії і свобод, удосконалення армії й територіальної оборони...


Отже, нарешті Україна одержала документ, який дає відповіді на класичні запитання: хто винен і що робити? І тепер будуватиме свою систему оборони, виходячи з визначених загроз і розставлених пріоритетів.