Вашингтон з першим офіційним візитом відвідав лідер Китаю Сі Цзіньпін. Власне, головна мета його приїзду до США — виступ на засіданні Генасамблеї ООН. Проте у Білому домі не могли не занести до плану візиту двосторонню зустріч з Бараком Обамою.

 

Від часу встановлення (1979 року. — Ред.) дипвідносин між країнами у США побували всі китайські лідери, у тому числі «батько реформ» Ден Сяопін. Так само всі американські президенти — і Обама не виняток — відвідали Китай. Попри часті звинувачення у порушенні прав людини, які висувають країни розвиненої демократії Пекіну, Китай залишається одним із ключових гравців на світовій арені і міжнародному ринку.


Тривалий час економіка країни рухалася семимильними кроками і вийшла на друге місце в світі. Були часи, коли зростання ВВП в Китаї сягало двозначних цифр. Нині тенденція погіршилася. В останньому кварталі — тільки 7%, а далі прогнозують ще менше. У вересні індекс промислової активності знизився до 47 (все, що нижче 50 — свідчить про спад). На фондових ринках Китаю відбулося кілька серйозних обвалів, і хоч, за підрахунками експертів, уряд витратив на їх підтримку вже 1,5 трлн. юанів (236 млрд. доларів), проблеми тривають.


Водночас Китай — країна з гігантським потенціалом. А зростання виробництва та споживання в Піднебесній досі є рушійною силою й для інших економік. Тому домовленості очільників двох супердержав можуть впливати на світові економічні процеси.


Останнім часом взаємими між двома державами захмарилися кібернетичними війнами. Китайських хакерів підозрюють в атаці на американський урядовий сайт і в крадіжці особистих даних 21 мільйона держслужбовців. У Штатах навіть розглядали можливість запровадити санкції щодо Китаю. Дехто навіть ставив під сумнів доцільність (за таких умов) візиту лідера країни. Проте в інтерв’ю газеті Wall Street Journal, Сі Цзіньпін заперечив будь-яку роль держави у кібератаках і заявив, що Китай сам є жертвою атак, а кіберзлочинці повинні нести покарання відповідно до закону і міжнародних конвенцій.


Отож кібербезпека — стала однією з головних тем переговорів з Бараком Обамою у четвер та п’ятницю. Сторони навіть узгодили двосторонню угоду, спрямовану на зміцнення кібербезпеки країн.


У порядку денному також: економічні питання, регіональні конфлікти, боротьба зі змінами клімату, іранська ядерна програма, боротьба з тероризмом в Сирії й Іраку і, звичайно ж, агресія Росії в Україні.


Для України, як і для всього світу, важливо, чи буде порозуміння і співробітництво між США та Китаєм у розв’язанні регіональних та глобальних викликів. Як зауважила радник президента з питань національної безпеки Сюзан Райс, «Коли Китай та США працюють разом, світ стає більш безпечним та процвітаючим».