Паломники з Криму і материкової України не постраждали в тисняві під час хаджу в Саудівській Аравії. Про це повідомив муфтій Духовного управління мусульман України Саїд Ісмагілов.

Трагедія сталася в четвер неподалік від Мекки в долині Міна під час одного з ритуалів — символічного побивання камінням диявола. За останніми даними у тисняві загинуло 717 осіб, ще більш як 800 чоловік отримали поранення.


Кількаденний хадж у Саудівській Аравії — традиційне паломництво мусульман до ісламських святинь під час святкування Курбан Байраму. Цього року в ньому взяли участь майже два мільйони мусульман із 164 країн. Щороку, в тисняві гине кілька десятків людей. Проте досі найтрагічнішим моментом  вважали загибель 2006 року 346 паломників.


До слова, найвідоміший мусульманин Росії Рамзан Кадиров назвав трагедію біля Мекки «дарунком Всевишнього», а загиблих у тисняві «дуже щасливими людьми», заявивши, що заздрить їм. «Кожен мусульманин, який здійснює хадж до Саудівської Аравії, мріє померти там. Аллах прощає всі гріхи тим, хто помер, здійснюючи хадж. Кожен мусульманин хоче побачити Аллаха», — заявив він.