У кандидатах у депутати місцевих рад українці найбільше цінують чесність. На друге місце ставлять їхні виборчі програми. Саме з цими критеріями й пов’язаний список вимог до кандидатів, оприлюднений під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі громадським рухом «ЧЕСНО» та ГО «Інститут Медіа Права».

«До вимог, які на сьогодні висуває громадський рух «ЧЕСНО», належать: звітування про фінансування, реальні програми, публікації декларацій. А також ми вимагаємо не кандидувати фігурантів антикорупційних розслідувань, прогульників, депутатів, що працювали в місцевих радах з 2010 року, і не хочемо мати справу з міськими головами, які не мають програм», — наголосив координатор руху Андрій Круглашов. 


За його словами, звітування про фінансування передбачає оприлюднення декларацій кандидатів до 1 жовтня. Крім того, щоб подолати дефіцит довіри і забезпечити законність, активісти вимагають від кандидатів не лише подати проміжні звіти до територіальних виборчих комісій, а й самостійно до 20 жовтня оприлюднити проміжний фінансовий звіт за виборчу кампанію, і фінальний — до 30 жовтня. 


Водночас А. Круглашов зауважив, що у програмах кандидатів часто зустрічаються обіцянки, які нереально виконати в рамках їхніх повноважень, зокрема, щодо підвищення пенсій та зарплат, скасування мобілізації, змін тарифів на комунальні послуги. «Наявність таких обіцянок свідчить, швидше, про те, що партія або кандидат у міські голови вводить вас в оману. Реальна програма базується не лише на переліку проблем, а насамперед на пропозиції рішень у вигляді міських конкретних проектів, які можна виміряти і зрозуміти впродовж двох років, чи зроблено щось, чи ні», — пояснив він.


Серед інших вимог, зазначив Тарас Шевченко, голова ГО «Інститут Медіа Права», — «ні» кандидатам-прогульникам. «За законом, депутат місцевої ради, який протягом року пропустив понад 50 відсотків засідань або сесій, або комітетів, є кандидатом на відкликання», — заявив він. Проте обранцями не повинні ставати ті, хто пропустив понад 25 відсотків засідань, вважає Т. Шевченко.


За його словами, щоб знову не обирати прогульників, на підставі публічних запитів така інформація активістами збирається та систематизується. Загалом зроблено аналіз понад 20 місцевих і 10 обласних рад на предмет виявлення кандидатів на відкликання на основі запитів до апаратів відповідних рад. Статистика є на сайті руху «ЧЕСНО».