«Голос України» продовжує серію публікацій — коментарів членів Конституційної комісії з питань судової реформи щодо запропонованих змін до Основного Закону та оновлення й очищення від корупції української судової гілки влади та всього корпусу суддів. Своїми думками поділилася народний депутат України від Блоку Петра Порошенка, голова підкомітету з питань конституційного законодавства та конституційного судочинства Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, член Конституційної комісії Наталія АГАФОНОВА:

— Запропоновані Конституційною комісією зміни до Основного Закону в частині правосуддя покликані зруйнувати міцні мости між політикою і судовою владою та зробити останню насправді незалежною. Адже відтепер парламент не братиме участі в призначенні, звільненні та переведенні суддів, а Президент виконуватиме суто церемоніальну роль у призначенні суддів — затверджуватиме рішення Вищої ради правосуддя.
Виключення політичних гравців з процесу добору і звільнення суддів — це не єдиний спосіб зробити судову систему незалежною. Не менш важливим досягненням запропонованих конституційних змін є реалізація принципу незмінюваності суддів. Віднині п’ятирічне призначення суддів відійде в небуття, а усі судді призначатимуться лише безстроково, що стане ще однією гарантією їх незалежності.
Понад те, запровадження інституту конституційної скарги стане додатковою правовою гарантією для захисту прав та інтересів кожного громадянина. Це означає, що тепер кожен зможе звернутися до Конституційного Суду зі скаргою щодо захисту своїх прав та інтересів, і наш Конституційний суд, опанувавши цей інструмент, зможе служити ефективним механізмом захисту прав і свобод людини.
У запропонованій Конституційною комісією судовій реформі складно говорити про якісь однозначні мінуси. Є лише дискусійні позиції з певних питань, на кшталт: залишення чотириланкової системи судів чи перехід до триланкової, спеціалізація судів чи суддів тощо.
Головна суперечність, яка виникає в експертному середовищі, стосується способу очищення суддівського корпусу. На сьогодні їх два: перший є більш м’яким і стосується переатестації усіх суддів, а другий — більш радикальний і передбачає одночасне звільнення усіх суддів.
Попри тотальну недовіру суспільства до суддів, моя принципова позиція полягає в тому, що не потрібно сьогодні вішати «ярлики корумпованості» на усіх представників Феміди. Звільнивши завтра всіх суддів, ми лише створимо колапс у судовій системі, адже суспільство залишиться без права на захист своїх прав і свобод. Тому оновлення суддівського корпусу потрібно починати з атестації професійного рівня вже наявного суддівського корпусу.

Записала Юліана ШЕВЧУК.