У духовно-культурному центрі імені Паїсія Величковського полтавського Свято-Успенського кафедрального собору відкрили виставку «Вишитий рушник — святиня нашої родини».

 

Тут представлено понад півсотні дивовижної краси рушників із приватних колекцій. Майстрині творили їх від середини ХІХ до початку ХХ століть. «Наймолодшому» експонату — майже сто років. Тож практично кожен із цих рушників став родинною реліквією принаймні для чотирьох-п’яти поколінь. А значить, має не лише художню, а й історичну цінність. Доля деяких дивотворів настільки цікава й захоплююча, що заслуговує на окремі багатогодинні розповіді.


На відкритті виставки колекціонери, мистецтвознавці, музейники згадували про те, що споконвіку цей оберіг супроводжував українців від народження. Важливо, щоб і нині ті неоціненні родинні скарби не губилися. До цього, власне, й закликає згадана експозиція.

 


Відкриття своїм виступом прикрасило тріо бандуристок-студенток Полтавського музичного училища імені М. Лисенка у складі Анастасії Луценко, Валерії Курочки та Олександри Зогаль (на знімку).


Полтава.


Фото автора.