Країна готується до прийдешніх холодів. Доки чиновники звітують про позитивну динаміку накопичення запасів різних видів палива у сховищах, експерти дедалі частіше ставлять під сумнів ймовірність успішного перебігу опалювального сезону. Усе, що залишається українцям, — уже зараз самотужки дбати про тепло в своїх оселях. Утеплення фасадів, заміна вікон та перехід із газового на твердопаливне опалення, за переконаннями експертів, допоможуть не тільки зберегти градуси батарей, а й у майбутньому заощаджувати значні кошти. Утім, шлях до енергоефективного будинку — не так складний, як дорогий. В Україні 80% житлового фонду потребує термомодернізації. У масштабах держави на це потрібно понад 800 млрд. грн. Чекати, що необхідні «процедури» буде у повному обсязі профінансовано державою, очевидно, справа марна. Проте повністю відмовлятися від її допомоги також не потрібно. Експерти запевняють: запорука успіху — державно-приватне партнерство. Тим паче що на сьогодні уже діють декілька програм, покликаних зробити енергоефективність доступнішою.

Так, за інформацією Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, уряд пропонує громадянам здешевити послуги житлово-комунального господарства, наприклад, встановивши негазовий котел чи придбавши енергоощадне обладнання і матеріали. Частину витрат держава зобов’язується взяти на себе. До речі, уже понад 31 тисяча українців, які мешкають у приватних будинках, скористалися кредитом на негазові котли та придбання енергоощадного обладнання.
Привабливі пропозиції є і для мешканців багатоповерхівок, об’єднаних в ОСББ. «З моменту старту кредитування ОСББ на утеплення житла за державною програмою, тобто з 8 травня, банками видано 44 кредити для ОСББ та ЖБК на загальну суму майже 7 млн. грн.», — повідомили у прес-службі Держенергоефективності.
За даними Держенергоефективності, до програми кредитування долучилися ОСББ з 19 різних регіонів країни. П’ятірка лідерів за кількістю позик — Волинська, Дніпропетровська, Черкаська, Львівська та Харківська області. Найбільший на сьогодні кредит на проведення комплексної термомодернізації багатоповерхівки на суму майже 2 млн. грн. було взято у Луцьку. Зазвичай ОСББ беруть позики на встановлення лічильників теплової енергії, регуляторів теплового потоку за погодними умовами, модернізацію систем освітлення. За оцінками експертів, найоптимальнішим вибором для ОСББ може бути встановлення індивідуального теплового пункту, термін окупності якого становить 1—2 опалювальні сезони.
Найближчим часом кредити за держпрограмами з енергоефективності можуть подешевшати. «25 вересня Національний банк зменшив облікову ставку до 22%, що є хорошим сигналом для всієї економіки країни в цілому. Враховуючи це, ми попросили банки без зволікань переглянути кредитні продукти за програмою енергоефективності з метою зробити їх більш вигідними для кінцевого споживача», — заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.
На сьогодні участь у кредитних програмах з енергоефективності беруть державні банки. Умови отримання позик залежать від багатьох чинників і визначаються індивідуально: до 10 років під мінімум 23,5% річних. При цьому щонайменше 20% тіла кредиту бере на себе держава.

Нагадаємо

У Держенергоефективності створено спеціальну «гарячу лінію» для надання населенню, ОСББ та ЖБК консультацій щодо умов отримання державної підтримки на впровадження енергоефективних заходів. Довідка працює щоденно з 09.00 до 17.30 (крім вихідних та святкових днів) за телефонами: (044) 296-71-60, (044) 559-24-95 та (044) 292-32-57.

Фото з архіву «Голосу України».