Офіційний Кремль розглядає нинішню ювілейну сесію Генеральної асамблеї ООН як шанс повернути собі статус світового гравця, розповісти «усю правду» про війну на Донбасі та окупацію Криму, оголосити про цілі й завдання «військової допомоги» Сирії. Як очікується, у Нью-Йорку будуть не високі дискусії про мир у всьому світі, а війна із застосуванням усіх засобів пропаганди.


Десять років Володимир Путін не з’являвся в ООН. Але й зараз, намагаючись цією поїздкою повернути собі місце в клубі світової еліти, він каже про те саме. В інтерв’ю американському журналісту Чарлі Роузу хазяїн Кремля укотре розповів, що в Україні живе «братній народ», Януковича усунув Держдеп США, а не обурені громадяни.


Напередодні від’їзду за океан Путін провів на Далекому Сході «військово-політичний флешмоб» — військові навчання, у яких брали участь усі види й роди військ та десятки тисяч «зелених чоловічків». Легенда військових маневрів «Центр-2015» надто вже нагадує офіційно неіснуючий план підтримки Росією режиму Асада: десантники висадилися в дружній країні, частину території якої захопили терористичні бандформування. Кількох днів вистачило 90-тисячному російському війську, щоб загнати близько 10 тисяч ворогів у пустельну місцевість, а потім знищити потужним ударом кількох десятків літаків.


Дивна й робота російських дипломатів на чолі з міністром Лавровим — у всіх ЗМІ російського обивателя переконують у тому, що Путін не бажає зустрічатися в США із президентом Бараком Обамою, а офіційний Вашингтон благає Путіна знайти для Обами хоч п’ять хвилин для конфіденційної розмови. Насправді все навпаки. Ізольований від усього миру Путін є міжнародним ізгоєм. І, зрозуміло, що тільки Білий дім спроможний хоч якось допомогти йому поміняти сорочку, заплямовану кров’ю українців. Хоча надії на це «прання» дуже мало. Головним трендом російської зовнішньої політики, як і раніше, залишаються стратегії агресії: захоплення чужих територій та ігнорування міжнародного права.


На момент, коли верстався номер, Володимир Путін ще не виступив перед Генасамблеєю. Однак навряд чи він повторить Фултонську промову Черчилля. Велика політика сьогодні в Москві більше не робиться. Усі зусилля Росії спрямовано на бажання зняти санкції Заходу. Але чи повірять Путіну?

Москва.