На місцевих виборах у Каталонії перемогу здобули прихильники відокремлення цього регіону від Іспанії. Власне, вибори стали своєрідним референдумом за незалежність, проведення якого заборонив Мадрид, посилаючись на конституцію країни.


Чинний голова каталонського уряду та лідер руху «Разом за «Так» Артур Мас уже пообіцяв, що 2017 року Каталонія отримає незалежність. «Як демократи ми готові були прийняти поразку. Тепер ми вимагаємо, щоб вони прийняли нашу перемогу для Каталонії», — цитує політика «Дойче велле». «Євроньюз» наводить слова іншого політика Оріоля Жункерса: «Ми отримали легітимність — завдяки високій явці та більшості в парламенті, а також завдяки тому, що за прихильників незалежності проголосувало більше громадян, ніж за її противників. Тепер у нас є всі підстави для того, щоб скористатися цим мандатом, який нам дав народ Каталонії».


Та попри перемогу, щоб мати більшість у місцевому парламенті, «Разом за «Так» доведеться знайти партнера по коаліції. Найбільш вірогідний — ліворадикальна партія CUP. Її лідер Антоніо Банос закликав до акцій непокори проти «несправедливих законів», пише інформагенція AFP. «Сьогодні народилася республіка, — заявив Банос. — Починаючи від завтра, каталонці можуть і повинні не дотримуватися закону». Йдеться передусім про закон, який відкидає право окремих регіонів країни на самовизначення і погрози з боку Мадрида звільнити регіональних керівників, якщо вони порушуватимуть конституцію. 


За три місяці в Іспанії відбудуться загальнонаціональні вибори. Отож дебати мають бути непростими.