На одному зі ставків Полтавського дендропарку поселилася пара білих лебедів. Привезли її сюди за сприяння міської влади. Пам’ятаючи видатного земляка, автора безсмертної «Наталки Полтавки» Івана Котляревського, пернатих прибульців назвали іменами головних героїв цієї п’єси. Кажуть, проектант дендропарку, колишній багаторічний головний архітектор міста Лев Вайнгорт мріяв зробити перший із каскаду ставків у ньому саме лебединим... Тепер його мрію втілили в життя.

Самець і самка, яким відповідно три і два з половиною роки, з усього видно, почуваються тут як удома. Смакують не тільки природним кормом, а й харчами, які приносять їм численні відвідувачі дендропарку. Лебеді підпливають до самісінького берега, охоче позують перед об’єктивами фотоапаратів, тішать дорослих і дітей своєрідною «акробатикою» на воді. Шиплять тільки на здичавілих тамтешніх собак...
Щоб убезпечити їх від потенційних двоногих «хижаків», адміністрація дендропарку просить наглядати за новими господарями ставка мешканців довколишніх приватних будинків і міліціонерів, які патрулюють околиці Полтави. З урахуванням близькості до водойми житлових кварталів і промислової зони міста виникали побоювання стосовно ймовірності проникнення сюди отруйних стічних вод. Однак дослідження води фахівцями санепідемстанції засвідчили: небезпечних для лебедів та їхніх сусідів — диких качок, чапель, чайок, іншої живності — речовин у цих ставках немає.
Звісно, лебеді — птахи теплолюбні. Тож узимку їм нададуть прихисток у затишніших стаціонарних «гніздечках» аграрної академії. А пізніше, якщо нова домівка в дендропарку стане для Наталки і Петра рідною, до них можуть підселити ще й пару чорних лебедів.

Полтава.

 

 

Cвоїх улюбленців полтавці постійно підгодовують.

Фото автора.