Саме така дискусія нині точиться в суспільстві. Приводом до цього стала петиція на сайті Президента «Законодавчо затвердити право громадян України на захист», яка набрала понад 36 тисяч підписів. Її автор — голова «Української асоціації власників зброї» Георгій Учайкін. Серйозно замислилися над цим питанням і на Банковій. Днями Петро Порошенко доручив Голові Верховної Ради Володимиру Гройсману скликати робочу групу Конституційної комісії й обговорити вимогу суспільства. Чи варто на державному рівні робити доступнішою вогнепальну зброю для населення, вирішив з’ясувати і кореспондент «Голосу України».


Схоже, в адміністрації Президента не очікували на швидкий збір підписів і серйозно забарилися з офіційною реакцією глави держави, яка мала бути представлена протягом 10 днів з моменту набрання підписів (22 вересня. — Авт.). «Змушений констатувати, що внутрішні процеси не спрацювали і зобов’язання не виконано», — публічно вибачився тоді заступник глави АП Дмитро Шимків.


Утім, свою думку з цього питання П. Порошенко все ж таки висловив. «Я підтримую механізм петицій, але це ще не воля народу. Це залучення уваги. За даними соцдослідження, вільне носіння зброї підтримують лише 11 відсотків українців, а 82 — не підтримують. Безумовно, моя точка зору збігається з точкою зору 82 відсотків українців», — зазначив він.


При цьому глава держави наголосив, що це питання потрібно детально вивчити. «Я ініціював скликання засідання робочої групи Конституційної комісії з прав, свобод та обов’язків людини і громадянина із залученням до цієї роботи автора електронної петиції, представників різних політичних сил, державних органів, інститутів громадянського суспільства, експертів», — зазначив він.


— Термін «легалізація зброї» абсолютно некоректний. Де-юре зброя в країні легалізована. Сьогодні на підставі відомчих наказів МВС будь-який громадянин, котрий досягнув певного віку і не має обмежень за станом здоров’я чи судимістю, може придбати собі мисливську зброю, — розповідає «Голосу України» Г. Учайкін. — Тобто в цьому випадку потрібно говорити про пістолети та револьвери. В петиції чітко вказано, чого вимагає суспільство. Перше — це зміни до Конституції, які б гарантували кожному право захищати не тільки своє життя, а й життя оточуючих, територіальну цілісність і конституційний порядок у країні. Друге — це закон, розроблений іще в минулому році і зареєстрований у парламенті, який би регламентував обертання зброї. Президент України повинен керуватися не соціологічними дослідженнями, а Конституцією і роботою з експертами.
Колишній правоохоронець, а нині народний депутат Микола Паламарчук каже, що він особисто проти легалізації вогнепальної зброї, адже це лише створить більшу небезпеку для життя і здоров’я громадян. «Факт наявності пістолета говорить про можливість його застосування. Людина не завжди психологічно готова правильно оцінити ситуацію. А коли суспільство озброєне, то завжди є насторога», — зазначив він.


Наразі ж депутати слухатимуть, що думає з цього приводу суспільство. Однак, схоже, думки різняться. Одні вважають, що за відсутності достатнього державного захисту пістолет допоможе убезпечити себе і родину. А другі — що прийняття «збройного закону» спричинить розгул злочинності.