У зоні бойових дій на сході нашої країни триває затишшя, яке, щоправда, іноді переривається обстрілом українських позицій з боку бойовиків. Однак ці провокації проходять без застосування важкого озброєння. Втім, про його відведення від лінії розмежування (йдеться про калібр менш як 100 мм) минулого тижня в Мінську так і не змогли домовитися учасники Тристоронньої контактної групи з урегулюванню ситуації на Донбасі. Коли верстався цей номер, у столиці Білорусі в закритому режимі відновилися консультації підгруп із політичних питань і з безпеки Контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. На сьогодні ж анонсоване чергове засідання контактної групи, яка, напевно, повернеться до розгляду невирішених питань проведення виборів, відведення озброєнь, обміну заручників.


Конструктивність і дієздатність Мінська багато в чому залежить від зустрічей і виступів, які нині проводять Порошенко й Путін в Америці. Хоча ще до головного спічу українського Президента на ГА ООН усі акценти розставлені: ми вважаємо РФ агресором, що розв’язав війну на Донбасі, і просимо в світу допомоги. Путін гне свою лінію: не визнаючи присутності російської армії на сході України, він намагається відволікти увагу від цього військового конфлікту «привабливими пропозиціями» по Сирії. Більшість спостерігачів єдині в думці, що подальші події на українському сході залежать від дипломатичної кампанії кремлівського гібрида в США. Не виключено, що Москва вже традиційно й надалі використовуватиме ескалацію воєнних дій в Україні для шантажу в просуванні своїх інтересів.


В інтерв’ю агентству Assocіated Press на недільному прийомі в Нью-Йорку Петро Порошенко зазначив, що Україна, США і ЄС повинні координувати зусилля з метою створення «сильного стимулу для Путіна виконувати Мінські домовленості».


«Це неможливість проведення фіктивних виборів на окупованих територіях, точне виконання всіх умов договору, доступ ОБСЄ до всіх пропускних пунктів, виведення російських солдатів з окупованих територій і закриття кордону», — пояснив він офіційну позицію Києва.


Геополітичні маневри Москви змусили турбуватися російсько-терористичні угруповання на Донбасі. Серед них поширюється інформація про те, що в жовтні буде проведена загальна ротація. Мовляв, військовослужбовців РФ, які мають досвід ведення бойових дій проти сил АТО, відправлять воювати в Сирію. Про це, посилаючись на оперативні дані «ІС», пише у Фейсбуку Дмитро Тимчук. За цими даними, підрозділ військовослужбовців ЗС РФ, що базувався на території Південного вокзалу Донецька, у повному складі виведено на територію Росії.


Крім того, Тимчук повідомляє, що так звана республіканська гвардія «ДНР» розформовується. А російські найманці, які воювали в її складі, намагаються виїхати в РФ, висловлюючи крайнє невдоволення невиплатами грошового утримання, які тривають із липня...