«Ми потребуємо великої міжнародної зустрічі для зупинки агресії Росії, захисту України та відновлення безпеки в регіоні. У такому форматі ми бачимо участь держав Великої сімки, Європейського Союзу, наших сусідів — від Варшави до Бухареста, наших північноєвропейських партнерів і балтійських друзів», — таку думку висловив прем’єр Арсеній Яценюк у програмі «10 хвилин».

 

Зазначивши, що Україна цінує формат нинішнього врегулювання і внесок Німеччини та Франції, він висловився за те, щоб цей практичний інструмент було посилено широким міжнародним союзом на підтримку миру в нашому регіоні та незалежності України. За словами глави уряду, саме про це йшлося під час його останніх зустрічей із Президентом США, керівництвом Канади, Великої Британії, Польщі та Словаччини. «Про це йтиметься й далі», — сказав він, наголосивши, що новий великий формат солідарності повинен підтримати нинішній Мінський процес врегулювання.


Прем’єр підкреслив, що анексія Криму та війна Кремля проти України на Донбасі — це історичний злочин проти людства, що не матиме терміну давності, та що покарання для режиму Путіна обов’язково настане. «Україна повинна твердо і ясно сказати: одна з найбільших сучасних проблем миру і безпеки у світі — це агресивна і войовнича політика Кремля. Розпалюючи полум’я, Росія вдає із себе пожежника. Саме таку роль буде виконувати Президент Володимир Путін на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй», — наголосив він, додавши, що гібридна підступність, неправда та обман — це традиційні засоби російської зовнішньої політики без честі і совісті.


«Що вимагаємо від Росії і що необхідно для досягнення миру? Цілковита зупинка вогню, постійна і безумовна, а не тимчасова перед Генеральною Асамблеєю ООН», — сказав глава уряду та підкреслив, що Російська Федерація повинна негайно вивести своїх найманців і бандитів з української території.


Кажучи про можливість проведення чесних та прозорих виборів в Донецькій та Луганській областях, А. Яценюк зазначив, що передумовою цього має стати відновлення на окремих територія української влада та українського законодавства. «Ніколи уряд України не буде вести розмову з терористами і бандитами. Ми будемо говорити лише із законно обраною місцевою владою», — заявив прем’єр.


Ще одна вимога стосується відновлення контролю над нашим кордоном з Росією, що означатиме припинення руху бандитів, диверсантів і постачання зброї з Росії, а отже, означатиме мир в Україні і мир на Донбасі.

«Звертаємося до всього світу: війна, розв’язана Росією, — це війна проти основ світової безпеки, нашого життя і нашого майбутнього. Не лише співчуття і аж ніяк не розпачу очікує Україна. Нам потрібна солідарність людства, бо не зупинене і не покаране зло завжди повернеться знову», — заявив А. Яценюк.


Глава уряду також наголосив на неприпустимості жодних сепаратних перемовин з Росією. «Жодних переговорів про Україну без України! Лише наш народ повноважний вирішувати свою долю, власну внутрішню і зовнішню політику», — підкреслив він та додав, що санкції проти Росії не можуть бути скасовані доти, поки Росія не виконає Мінські угоди цілком і повністю та не забереться геть з нашої території — з Донецька, з Луганська та з Криму.


Нагадавши, що Україна застосувала власні санкції проти Росії, А. Яценюк зазначив, що тут не може бути жодних двозначностей, бо свобода і гідність не мають ціни. «Ми вже заплатили надто високу ціну — людські життя, загарбані території, втрачена економіка. Понад півтора мільйона людей змушені були покинути власні домівки, втікаючи від війни. Далі втрачати не можна. Санкції — один із засо-бів зупинки російської агресії», — підкреслив прем’єр та наголосив, що, закликаючи світ до солідарності та єдності, ми насамперед повинні бути об’єднані всередині країни — об’єднані навколо боротьби за нашу незалежність, за реформи та зміни на шляху до майбутнього членства в Європейському Союзі та НАТО.