Тетяна ОРЛОВСЬКА (Київ):


«Коли нарешті в театральній системі відбудуться зміни і культурні заклади заживуть по-новому?»

 


Представник Асоціації діячів незалежних театрів Олександр МІРОШНИЧЕНКО:


— Українська театральна система є радянською та не відповідає ні світовим процесам, ні сучасному українському соціуму. Досі в нашій країні не було жодних програм із підтримки незалежних театрів. Тому дуже сподіваюся, що наприкінці жовтня в столиці на Русанівській набережній у приміщенні колишнього кінотеатру «Краків» відбудеться відкриття театрального центру європейського зразка. Схема його існування полягає в розмежуванні художньо-творчої частини і директорського складу театру. Один із головних плюсів цієї системи — її повна самоокупність.


У театральному центрі плануємо реалізовувати комплекс заходів різних напрямів, серед яких міжнародні проекти, благодійні акції, навчальні студії. Також підтримуватиметься волонтерський рух — демонструватимуться вистави для дітей-сиріт та військових. Сподіваємося, що наш театральний центр надасть приклад для поширення цієї практики в інших містах України.


Нині відбувається шалений спротив створенню таких закладів з боку людей і чиновників старої формації, які не розуміють цього. Реально театральні центри — це єдиний шлях розвинути театральний простір нашої країни.


Київський центр вибудовується не з нуля. На сьогодні це група знаних театрів зі своїм репертуаром, які відомі не тільки в Україні, а й за її межами. Вони хочуть вийти на новий рівень та отримати більш-менш постійне приміщення для своєї роботи та існування. Коло театрів, які буде включено в орбіту цього центру, розширюватиметься.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».