Вимушені переселенці з селища Піски Донецької області зібралися в Краматорську на мітинг. Тривогу жителів, що з’їхалися з різних міст і районів, викликає нинішня ситуація навколо населеного пункту, де через бойові дії зруйновано практично всю інфраструктуру.

До війни в Пісках проживало понад дві тисячі осіб. Більше року тому жителі селища були змушені тікати від бомбувань і обстрілів. Сусідство з донецьким аеропортом, де тривали запеклі бої, далося взнаки, і тепер у цьому населеному пункті майже нікого не залишилося. На всій території селища сьогодні немає жодного вцілілого будинку. Замість них стоять коробки без вікон, із простреленими стінами. Деякі будинки взагалі згоріли.
«Ми втратили все, — з гіркотою каже мешканка селища Олена. — Втратили домівку, роботу, майно. Та і після переїзду на нове місце проживання з’ясувалося, що нас ніхто не чекає. Знайти роботу дуже важко. Винайняти квартиру теж проблематично: рідко хто з хазяїв погоджується здати житло переселенцям».
В Олени, як і в багатьох жителів Пісків, одне бажання: якомога швидше повернутися додому.
Про свої численні проблеми вимушені переселенці розповіли під час зустрічі з першим заступником керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Євгеном Вілінським. Чиновник, уважно вислухавши їх, відзначив, що обласна влада готує план подальших дій.
Відповідаючи на запитання, чому в’їзд на територію селища залишається закритим, Євген Вілінський пояснив: поки що це небезпечно. Втім, подальша доля Пісків залишається неясною.
Крім будинків на постраждалій від бойових дій території  потрібно відновлювати всю інфраструктуру. Експерти кажуть, що такі селища, як Широкине та Піски, краще відбудовувати з нуля, ніж витрачати величезні гроші на ремонт зруйнованих об’єктів життєзабезпечення. На необхідності масштабних, а не половинчастих заходів щодо відновлення постраждалої від війни інфраструктури наполягає і керівник Донецької області Павло Жебрівський. Цю думку він намагається донести до всіх іноземних делегацій, що приїжджають у регіон з гуманітарними місіями. Сьогодні очевидно одне: відновлення Пісків, як і інших зранених війною міст і селищ, можливе лише після встановлення миру на Донбасі.

Вл. інф.