Учора в Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, члени уряду, народні депутати України, керівництво апарату Верховної Ради України, представники громадськості, національних товариств, дипломатичного корпусу та ієрархи церков взяли участь у жалобних заходах з нагоди 74-х роковин початку розстрілів та вшанували пам’ять жертв цієї трагедії. Тоді тільки за два осінні дні, 29 та 30 вересня, тут було розстріляно понад 34 тисячі чоловіків, жінок та дітей.

«Бабин Яр — це місце однієї з найбільших світових трагедій, де євреїв убивали за те, що вони євреї. Де вбивали українців, ромів, поляків. Де нацисти своїми імперськими амбіціями просто знищували людську гідність і людське життя», — сказав А. Яценюк та наголосив, що спроби різного роду радикальних сил розпалити міжнаціональну ворожнечу в Україні приречені на поразку.


«Ми шануємо і ми пам’ятаємо. І ми, як українська влада, ніколи не допустимо повторення таких трагедій і жорстко припинятимемо будь-які спроби антисемітизму, расової ненависті, будь-які спроби знущання над правами і свободами людини і громадянина», — підкреслив глава уряду.


Враховуючи, що на наступний рік припадають 75-ті роковини жахливої трагедії, прем’єр повідомив, що уряд разом із Президентом прийняли рішення щодо створення організаційного комітету з підготовки до вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру на міжнародному рівні.

 

Виконуючий обов’язки керівника апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський, керівник секретаріату Голови Верховної Ради України Олександр Саєнко, міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі (зліва направо).

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.