На двох напрямках лінії розмежування в Луганській області триває робота зі створення логістичних центрів. У регіоні поспішають з їх відкриттям, оскільки центри допоможуть знизити соціальну напругу, яка виникла саме через відсутність пунктів пропуску через лінію розмежування. Останній такий перехід, що існував на території шахти «Родіна», був закритий у червні поточного року. Розділилися родини, з’явилося відчуження тих, хто живе на окупованій стороні. Важливий і політичний момент — на території «ЛНР» немає українських ЗМІ, українського контенту, а російська інформація подає події у перекрученому вигляді.

Крім того, за допомогою логістичних центрів частково вирішується проблема реалізації продукції місцевих виробників.

 

Так склалося, що на території області, яка нині підконтрольна українській владі, розташовані сільські райони. До війни вони відправляли свою сільгосппродукцію в промислові регіони Луганщини, які сьогодні перебувають в окупації. Сільгосппідприємства й переробка втратили ринок збуту, і це спричинило зниження рівня економіки.

Молокозаводи, наприклад, працюють усього на 20—30 відсотків. Через відсутність широкого споживача вони знижують обсяги закупівлі молочної продукції у населення, і люди, втративши заробіток, вимушені продавати домашню худобу. Істотне падіння виробництва спостерігається й на м’ясопереробних підприємствах. Якщо раніше Старобільський м’ясокомбінат виробляв десять тонн продукції на добу, то тепер тільки тонну. Тому один з варіантів поправити ситуацію — реалізувати продукцію в логістичних центрах.

В області мають відкрити два такі центри — у селищі Новотошківському і в районному центрі Станиця Луганська. Обидва населені пункти неодноразово зазнавали обстрілів з боку бойовиків, але перемир’я, яке настало, дає надії на те, що доступ населення окупованих територій до логістичних центрів буде безпечним.

У Новотошківському такий центр буде розташовано частково в місцевому БК, частково — на площі біля будівлі культури. На другому поверсі готуються приміщення, де проводитимуть консультації представники Пенсійного фонду, міграційної й соціальних служб. Крім того, тут розміститься кабінет представника ОБСЄ. У регіоні вважають, що представництво цієї організації повинне бути обов’язково, оскільки населений пункт стоїть на самому рубежі лінії фронту. Під БК є бомбосховище. У разі непередбаченого обстрілу люди можуть тут сховатися. Відкривати офіційний пішохідний пункт перетину в Новотошківському, який перебуває на небезпечному Бахмутському шляху, поки що не поспішають.

А от у Станиці Луганській Георгій Тука обіцяє до 10 жовтня пункт переходу відкрити. Як і раніше, він проходитиме по мосту через річку Сіверський Донець. У Станиці немає бомбосховища. Ґрунтові води розташовані так близько, що будівництво такого об’єкта стає проблематичним. Для безпеки людей створюються бетонні загородження, де можна сховатися у разі обстрілу.

Луганська область.

Реквізити для допомоги
Новотошківська школа №10. 
Приватбанк. Одержувач платежу. 
МФО банку 305299. 
Код ЄДРПОУ одержувача 14360570. 
Рахунок одержувача 29244825509100. 
Для поповнення картки 4149 4378 5817 3220 
Кононюк Людмила Володимирівна. 

 

Один з авторів проекту створення логістичного центру заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції народний депутат України Юрій Гарбуз спілкується з мешканцями селища Новотошківське Попаснянського району Луганської області.

 

 

Відновлена школа — перша ознака повернення до мирного життя.

З відкриттям логістичного центру педагоги місцевої школи №10 сподіваються на відновлення передплати газети «Голос України».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.