Учора суд у Донецьку (Ростовська область Росії) слухав свідчення української льотчиці Надії Савченко. Суд відхилив її клопотання про допит з допомогою детектора брехні. Так само не задовольнив прохання скористатися проектором з картами місцевості, мотивуючи це тим, що карти, закладені в Гугл, не точні. Проте всі дії російського суду були цілком передбачувані, тому всю увагу під час засідання медіа зосередили на свідченнях Савченко.

 

А вона розповіла про свою участь в подіях Майдану: «Зажерливі тирани з розмахом на завоювання всього світу не повинні бути біля влади, а народ повинен жити гідно». Про те, як опинилася в АТО: «Складно не піти захищати свою землю. Це справді дуже складно... Якби не було анексії Криму — не було б війни на Донбасі... Я не для того давала присягу українському народові, щоб зрадити його...» У дрібних деталях, називаючи конкретні прізвища, повідала, як потрапила в засідку, полон, отримала поранення, врешті — була вивезена на територію Росії.


Надія Савченко не сумнівається, що вирок їй уже написано. «Я досі не можу зрозуміти, що таке суд в Росії і чому я взагалі маю щось цим людям говорити». Також учора адвокати оприлюднили звернення бранки: «Сьогодні розпочинається мій останній бій з лицемірством і беззаконням російської влади. Суд не буде чесним і справедливим. В Росії це неможливо, тут суд і слідство — це маріонетки Кремля. Бій буде за те, щоб показати всьому цивілізованому і прогресивному світові правду про Росію і про злочини її влади. Останній бій — найтяжчий бій. Дякую вам усім, що не залишали і не залишаєте мене і Україну в цій нелегкій боротьбі! Разом переможемо! Україна понад усе!»


До слова, цього разу Надія свідчила російською мовою. Вочевидь, щоб перекладач не інтерпретував її відповіді.